Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Schyman: Ett historiskt val

Publicerad 2014-05-26

Här drar stormen Gudrun in.

Feministiskt Initiativ fick 5,3 procent - och lyckades ta ett mandat i EU-parlamentet.

– Det är ett historiskt val, säger Gudrun Schyman. 

Redan när SVT:s valundersökning presenterades klockan 21:00 började festen på Feministiskt Initiativs valvaka på Södermalm i Stockholm.

Den första prognosen pekade på 7,0 procent - och de cirka 300 personer som var på plats förenades i ett öronbedövande jubel.

- Ibland hittar man inte rätt ord. Ibland finns inte rätt ord, sa partiets toppkandidat Soraya Post från scenen.

”Folk grät när resultatet kom”

När den slutgiltiga siffran på 5,3 procent kom vid 23-tiden grät flera personer i publiken.      

- Känslorna är så många. Någonstans känner jag en upprättelse, för mitt folk och som kvinna. Folket har visat att de tycker om vår feministiska politik. Att den inte är exkluderande, säger Soraya Post.

Nu vill hon att Fi ska strid I EU-parlamentet mot de högerextrema partier som gått framåt runt om i Europa.

- Vi ska sätta agendan för hur morgondagen ska se ut. Det finns en värld eller ingen alls, säger hon.

”Homepartyn” bakom succén

För Gudrun Schyman var gårdagens valresultat ett kvitto på att hennes långa och omfattande Sverigeturné inte har varit förgäves. 

Totalt har hon varit på ett hundratal så kallade "homepartyn", där hon har dykt upp hemma hos folk och berättat om partiets politik.

- Det här betyder att väldigt många har förstått att det går att påverka den politiska arenan och att frågor som rör diskriminering, mänskliga rättigheter och jämställdhet måste upp och diskuteras, säger hon.

Stolt efter valkvällen

Gudrun Schyman var märkbart stolt i går kväll. 

- Det är ett historiskt val i den bemärkelsen i att det är första gången i historien som ett självständigt feministiskt tar plats på en sådan central arena som EU-parlamentet. Det är väldigt många av de unga som för första gången har sett sig själva som medborgare och att de har möjligheten att vara med och vända utvecklingen i samhället, säger Schyman.

”Vi är nästan oövervinnliga”

Strax efter midnatt återvände hon och Soraya Post till Fi:s valvaka - efter ett kort besök hos SVT - och de båda politikerna togs emot som hjältar. 

- Nu är vi snart uppe 15 000 medlemmar. Då är vi lika stora som de partierna som har funnits i 100. Det säger något om kraften i oss människor, Vi är nästan oövervinnliga. Vi har avslutat en valrörelse men påbörjat en folkrörelse. Det ska inte sluta i dag, sa Schyman från scenen och fick en långa ovationer.

Följ ämnen i artikeln