SAS: Kan bli gratis att flyga 2018

Publicerad 2014-12-18

SAS ska börja tjäna pengar på att göra livet enklare för folk.

Flygbolaget ska bland annat samarbeta med kontroversiella taxitjänsten Über.

– Jag tror att du kan flyga utan att betala mer än skatter och avgifter 2018, säger Eivind Roald, koncerndirektör för försäljning och marknad på SAS.

Nu lanserar SAS en helt ny strategi där målgruppen är skandinaviska resenärer mellan 30 och 55 år med hög utbildning och goda inkomster.

Genom 6000 intervjuer har SAS identifierat 2,2 miljoner sådana resenärer. Målet är att göra deras liv enklare så de lockas in i medlemsprogrammet Eurobonus.

– Vi kunde sagt "gör resan enklare" men det gjorde vi inte. Nej, vi ska göra hela deras liv enklare. Klarar vi det skapar vi identitet och tillhörighet till ett community. De väljer inte oss på grund av rationella saker utan på grund av känslosamma, säger Eivind Roald, till norska VG.

Samarbetar med Uber

Bland annat ska de trogna resenärerna erbjudas att gå före i köer till incheckning och säkerhetskontroller. Fler lounger på flygplatserna ska göra väntan mer bekväm.

I Sverige har SAS redan ingått samarbete med den kontroversiella taxitjänsten Uber så att resenärerna kan gå rakt ut till en väntande bil. I framtiden ska en SAS-app hjälpa dig att handla mat som levereras när du kommer hem.

–Vi vill sälja paket, inte bara flygresor. Ska du till New York hämtar vi dig hemma och kör dig till ditt hotell när du landar. Musikalbiljetter köper du genom en kulturkalender i vår app. Du betalar för hela resan, istället för en massa delsummor, säger Eivind Roald till VG.

Ska sälja medlemspoäng

Antalet Eurobonusmedlemmar har ökat stadigt det senaste året och är nu 3,7 miljoner.

SAS ska nu tjäna pengar på att sälja medlemspoäng.

I Sverige fick Skandiabanken 18 000 nya kunder med bonuspoäng som välkomstgåva.

– Se framför dig att du blir tillfrågad  om du vill se en tre minuter lång reklam från BMW ombord. De som svarar ja får 500 bonuspoäng in på kontot.

På sikt ska det här göra att flygresorna blir gratis.

– Jag tror att du kan flyga utan att betala mer än skatter och avgifter 2018. I dag accepterar du reklamsnuttar på Spotify i utbyte med gratis musik. på samma sätt kan du få en gratis flygtur mot att du får se en del reklam, säger Eivind Roald.