Nytt larm: Kaffe kan orsaka cancer

Publicerad 2014-07-04

Höga halter akrylamid i många matvaror

Chips, pommes frites och kaffe.

Saker vi ofta stoppar i oss innehåller fortfarande höga halter av det giftiga ämnet akrylamid – som misstänks orsaka cancer.

I vintras larmade Livsmedelsverket på nytt om höga halter av akrylamid i svenska livsmedel. Nu drar EU:s livsmedelsmyndighet Efsa samma slutsats efter att ha analyserat hela 43 419 matvaror.

Mest akrylamid finns i potatischips, pommes frites och kaffebönor. Men även chips och andra stekta potatisprodukter, bröd och vissa barnmatsburkar pekas ut.

Det är inte bevisat att akrylamid orsakar cancer, men omfattande djurförsök och folks stora intag av ämnet oroar experterna.

Många människor får i sig halter som har lett till genmutation och tumörer hos råttor. Störst är risken hos små barn.

Bildas vid hög temperatur

En del akrylamid bildas vid tillagningen, till exempel när du lagar ugnsbakt poatis, friterar strips eller äter rostat bröd till frukost.

Höga stektemperaturer ger det "bruna" i maten – som också förhöjer smaken – men det ökar halterna av akrylamid.

– Ett problem är ju att den goda smaken och krispet är det som vi tycker om och vill åt. Jag förstår att gula och sladdriga pommes frites inte är storsäljare. Men det finns mycket att vinna på att ta bort brödet ur rosten precis när det blivit lite krispigt men fortfarande knappt fått färg, säger Lilianne Abramsson Zetterberg, toxikolog på Livsmedelsverket till Svenska Dagbladet.

"Dra ned på chipsen"

Svenska Dagbladet skriver att akrylamid i maten kan vara orsaken till cirka 300 av 45 000 nya cancerfall per år.

Livsmedelsverket rekommenderar att vi drar ned på chips och pommes frites. Annars gäller det klassiska rådet att äta mer grönt och mindre fet mat.

Enligt Livsmedelsverket skulle det gå att minska halterna i många livsmedel. Däremot är ämnet så vanligt att vi nog aldrig kommer att bli kvitt det helt