Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Amerikanske fångens flickvän har gått vidare

Publicerad 2014-06-03

Monica Lee var 19 år när pojkvännen och amerikanske soldaten Bowe Bergdahl försvann i Afghanistan.

Nu när han släppts fri efter fem år i fångenskap hos talibaner har ex-flickvännen gått vidare – med en ny pojkvän.

– Vad gör jag nu? ska ha varit hennes första ord när hon fick höra nyheten, enligt Daily Mail.

Monica Lee.

Monica Lee campade i bergen i amerikanska Idaho när hennes mamma ringde upp i lördags och berättade att ex-pojkvännen Bowe Bergdahl släppts ur fångenskapen hos talibanerna.

Dotterns första reaktion var att fråga "vad gör jag nu?", har mamman berättat för Daily Mail.

Monica Lee har känt den 28-årige amerikanska soldaten sedan barnsben, berättar Allison Lee för tidningen. Familjerna gick till samma kyrka under barnens uppväxt.

– Hon var väldigt överraskad och glad över att höra att han befriats. Vi har bett för att han ska bli fri dagligen, säger Allison Lee till Daily Mails internetutgåva MailOnline.

Återhämtar sig

Under åren efter att Bowe Bergdahl försvann 2009 har Monica Lee deltagit i kampanjen för att få hem den försvunne soldaten. De hade haft regelbunden Skypekontakt när Bergdahl var i Afghanistan till den dag då han under mystiska omständigheter lämnade basen i juni 2009. Först när kidnappade Bowe Bergdahl själv lyckades släppa igenom ett meddelande via talibanerna där han bad flickvännen att gå vidare med sitt liv ska Monica Lee ha börjat se framåt, enligt mamman.

– Han sa att han ville att hon skulle gå vidare med livet, och inte känna att hon måste vänta. Ingen visste hur lång tid han skulle vara borta, säger hon till Daily Mail.

Monica Lee har numera en annan pojkvän rapporterar flera brittiska medier, och jämför situationen med tv-serien Homeland, där skådespelaren Damian Lewis likt Bowe Bergdahl fritas från talibaner, för att komma hem till sin hustru som inlett en relation med hans bästa vän.

För Bowe Bergdahls del ser det dock ut att ta tid innan han kommer att landa på amerikansk mark. Han befinner sig just nu på en medicinsk militäravdelning, Landstuhl Regional Medical Center i Tyskland, där han ska återhämta sig fysiskt och psykiskt med hjälp av ett militärteam. Därefter kan han komma att få prata med familjen via telefon- och videosamtal.

Skapat debatt

När han får återförenas med sin familj i USA är fortfarande inte bestämt.

– Han har varit borta så länge att det kommer att vara svårt för honom att komma tillbaka, sa fadern Bob Bergdahl till det trettiotal journalister som mötte föräldrarna på Idaho National Guards gräsmatta där en presskonferens hölls i helgen.

Föräldrarna uttryckte också tacksamhet åt den amerikanska regeringen, som förhandlat med bland annat Qatars ledare om att utväxla fem Guantanamofångar för att få hem Bowe Bergdahl.

De fem fångar som lämnats över till Qatar, och inte får lämna landet på ett år, har dock skapat debatt i Washington. Flera av dem är terrormisstänkta talibaner, och senatorn och förre presidentkandidaten John McCain, som själv varit tillfångatagen under krig säger enligt AP att de släppta är ”de hårdaste av de hårda”.

Men han får svar av nationella säkerhetsrådgivaren Susan Rice, som menar att USA var tvunget att agera för att få hem Bergdahl.

– Hade vi väntat och förlorat honom tror jag inte att någon hade kunnat förlåta den amerikanska regeringen, säger Rice enligt AP.