Kallaste vintern på 50 år

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-01

Växjö har inte haft så många sammanhängande dagar med minusgrader sedan 1947

Kylan har varit extrem. En del orter har haft den kallaste vintern på 50 år. Till och med i storstäderna har snön vräkt ned.

Gävle och Linköping har inte haft så kalla temperaturer sedan 1966. I södra och mellersta Sverige får man gå tillbaka till 1987 för att uppleva en lika kall vinter som årets.

– Det har varit betydligt kallare än normalt i södra och mellersta Sverige, säger Johan Groth, meteorolog vid vädertjänsten Storm.

Håller i sig

Och till skillnad mot tidigare år håller kylan i sig.

– Växjö har inte haft så många sammanhängande dagar med minusgrader sedan 1947. Det är spektakulärt. I resten av södra och mellersta Sverige måste man gå tillbaka till 1980- och 1990-talet för att hitta så långa sammanhängande perioder av minusgrader som vi haft i januari, säger Johan Groth.

Unikt är också att det snöat på så många håll i landet – och att snötäcket ligger kvar. Den slaskvane storstadsbon har i vinter skämts bort med snötäckta gator och träd.

– Göteborg, som nästan aldrig har snö, har i januari haft ett större snödjup än 10 centimeter. Det är mycket ovanligt, säger Johan Groth.

Nya snöfall på väg

I genomsnitt har det varit cirka fem till sex grader kallare än normalt i södra och mellersta Sverige. I nordligaste Norrland har temperaturen däremot legat över den normala.

Veckan bjuder på nya snöfall i norra och södra Sverige.

– Vintern håller i sig, men rysskylan är på väg bort. Nu blir det mer normala vintertemperaturer, säger Johan Groth.

Vädret i Sverige - Lokala Väderprognoser |
SMHI

ANNONS

Följ ämnen i artikeln