Nätbedragaren lurade alla – även sin egen mamma

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-20

Inte ens hans egen familj gick säker.

26-åringen åtalas för omfattande internetbedrägerier – ett offer blev hans egen mamma.

– Jag var otroligt förbannad, säger lurade Trond Eriksen, 64.

Det finns bedragare och så finns det bedragare modell större. En 26-årig man har åtalats vid Borås tingsrätt. Mannen misstänks ha lurat minst 23 personer genom att lägga ut falska annonser på Blocket där han erbjudit alltifrån datorer till mobiltelefoner och teknikvaror. 26-åringen har uppträtt mycket trovärdigt och förslaget.

Lurade mamma

Han lyckades bland annat lura till sig 75 000 kronor från GE money bank genom att utnyttja sin egen mamma. 26-åringen ansökte om ett internetlån i mammans namn. När låneavtalet kom hem till mamman skrev han under med hennes namn och skickade tillbaka det tillsammans med ett kontoutdrag från mammans bankkonto. Banken gick på bluffen och 26-åringen kunde enkelt föra över pengarna till sitt eget konto. Han lurade även till sig SJ-biljetter och mobiler från bland annat PC city och NetonNet genom samma princip: utnyttja mamma.

”Jag anade inget”

Trond Eriksen från Strömstad var ute efter ny mobil och blev mycket intresserad när han såg en fin Ericsson på Blocket för 2 300 kronor. Annonsen såg prydlig ut så Trond anade inget konstigt alls. Framför allt inte när säljaren lät ”mycket seriös” när han ringde upp honom.

– Det fanns ingen orsak att ana ugglor i mossen så jag satte in pengarna på ett konto. Men sedan hände inget, det kom ingen telefon och det gick inte att få tag i honom på något av hans sju telefonnummer heller, säger Trond Eriksen.

Förbannad

Veckorna gick och Trond förstod att han gått på en ordentlig mina och polisanmälde 26-åringen. Han försökte förgäves att få banken att spärra köpet.

– Jag letade efter honom och var riktigt ordentligt förbannad. Hade jag fått tag i honom då så vet jag inte vad jag hade kunnat göra.

Trond Eriksen tycker inte att det värsta är att ha blivit av med några tusenlappar.

– Det är att jag gick på det här. Men jag var i alla fall inte ensam.

Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig på Blocket, har ett standardråd till alla som handlar på sajten:

– Betala aldrig in några pengar innan du har fått varan!

ANNONS