Knut, 70, lämnades att dö på sin gård

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-28

21-åring döms till tio års fängelse för mordet

Knut Nilsson, 70, mördades brutalt på sin gård i Kastberga utanför Eslöv.

Nu dömer hovrätten i Malmö en 21-årig man till tio års fängelse för mordet.

Därmed ändrades tingsrättens friande morddom.

Lunds tingsrätt hade dömt 21-åringen för försök till grov stöld medan en 24-åring frikändes helt. Men hovrätten river upp den friande domen mot 21-åringen som nu får tio års fängelse.

Plågades svårt

Det var en natt i maj förra året som flera personer tog sig in på Knut Nilssons gård i Kastberga utanför Eslöv. De trängde sig in i bostaden och överrumplade Knut. När han gjorde motstånd fick han flera sparkar och slag i huvudet och på överkroppen.

Männen bakband hans händer och knöt ihop dem med fötterna. En blodig jacka knöts runt hans sönderslagna huvud. Så fick Knut Nilsson ligga medan inkräktarna förgäves sökte genom hans hus i jakt efter pengar. Därefter lämnade gärningsmännen huset.

Fyra åtalades

Tre dagar senare, 16 maj, hittades 70-åringen av grannarna. Vätskebrist, svält och kvävning bidrog till hans död. Hur länge han kämpat för sitt liv är okänt.

Fyra personer åtalades för inblandning i dådet. 21-åringen och 24-åringen, som är kusiner, misstänktes för mord medan föräldrarna till en av männen misstänktes för anstiftan till rån och grovt skyddande av brottsling.

Allt avslöjades av 21-åringens dåvarande flickvän som flydde från familjen och berättade allt för polisen. Pojkvännen åtalades också för bland annat grov kvinnofridskränkning mot henne.

Friades från mordmisstankar

Trots att 21-åringens fingeravtryck hittats på en plastpåse i Knuts hus friades båda kusinerna från mordanklagelserna i tingsrätten, men hovrätten gör alltså en annan bedömning.

För de övriga tre åtalade fastställer hovrätten domen från tingsrätten. 24-åringen och pappan frias, medan mamman döms till villkorlig dom och dagsböter för skyddande av brottsling sedan hon eldat upp de blodiga kläder som hennes son haft på sig vid inbrottet.