Israel tillåter "civila" Gazavaror

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-20

Israel har beslutat att släppa in vad som beskrivs som "civila varor" till det blockerade Gaza.

USA och den så kallade kvartettens sändebud Tony Blair ser positivt på beslutet.

Vita huset uttryckte senare sitt fasta stöd för det israeliska beslutet att mildra blockaden.

Även Tony Blair kommenterade beslutet.

– Rent praktiskt borde detta ändra varuflödet till Gaza radikalt, sade Blair.

Israel har också lovat att snarast offentliggöra en lista med varor som inte får föras in och mildra förbudet för byggnadsmaterial, som enligt Israel kan användas av Hamas för militära ändamål. Men sådant material ska endast gå till projekt som godkänts av Palestinska myndigheten på Västbanken och bara om det sker under internationell kontroll.

Fler övergångar

Samtidigt ska Israel se över möjligheten att öppna fler gränsövergångar om det är säkerhetsmässigt motiverat och anpassa reglerna för att människor får ta sig in och ut ur Gazaremsan om det finns humanitära eller medicinska skäl.

Beskedet kom efter ett sammanträde med det så kallade säkerhetskabinettet, regeringens inre krets.

– Från och med i dag är det grönt ljus för alla varor till Gaza utom för militär materiel och sådant som kan stärka (den terrorstämplade rörelsen) Hamas militärmaskin, sade en regeringstalesman och påpekade att premiärminister Benjamin Netanyahu under söndagen också överlade med Blair.

Åker till USA

Under dagen meddelade Vita huset dessutom att Netanyahu är inbjuden till överläggningar med president Barack Obama den 6 juli.

Omvärldens press på Israel att mildra blockaden eller helst att häva den helt och hållet har varit mycket bestämd och entydig. Den väntande mildringen har på förhand betecknats som ett steg i rätt riktning men otillräcklig för att lösa Gazainvånarnas problem.

På söndagen kom också ovanligt skarp kritik från Tyskland för den fortsatta blockadens verkningar.

Minister stoppad

Kritiken kommer sedan landets utvecklingsminister Birk Niebel hindrats från att besöka Gaza.

– Ett mycket stort utrikespolitiskt misstag. Jag är bedrövad över att Israel gör det så svårt för en av dess mest lojala vänner att förstå dess aktioner, kommenterade Niebel.

Även utrikesminister Guido Westerwelle "beklagade" behandlingen av Niebel och betonade att Tyskland men även hela EU vill att blockaden hävs helt.

Tyskland ses som Israels närmaste allierade efter USA, men tyska ledare har yttrat skarp kritik efter det israeliska ingripandet mot Frihetsflottan och dödsskjutningar på ett av fartygen för några veckor sedan.

TT