Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Föräldrarna hittade bevisen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-23

Datorn låg gömd i pannrummet

Mats Alms pappa säger att han "blev alldeles kall invändigt" när han hittade Mats dator och brev till familjen gömd nere i pannrummet.

Alms pappa tog på sig ett par plasthandskar och övervägde att göra sig av med bevisen.

– Om ni läser det här har det hänt mig något, skrev Alm i sitt brev.

Ett av åklagarens starkaste kort är Mats Alms egna lögner.

Den mordåtalade Alm har vid flera tillfällen blivit motbevisad mitt i en lögn.

Nu visar det sig att hans föräldrar, de personer som varit hans största stöd under den sju månader långa mardrömmen, är de som gett åklagarens ett av hans mest avgörande bevis – fotobevisen som placerar Alm i Stockholm de dagar då han säger att han var kidnappad.

Allt började den sjunde november i fjol. Mats Alms pappa var nere i pannrummet i föräldrahemmet för att fylla spån i en mellanvägg. Då, i ett skåp i pannrummet, märkte han att några böcker stod i oordning. Bakom dem hittade pappan en datorväska, sonens datorväska. I den låg en dator, en kamera, en tygpåse som innehöll bland annat sonens halsband med en ring som han alltid bar runt halsen, lite mynt och ett USB-minne.

Där fanns även ett brev skrivet av Mats Alm.

"Hej Mamma & Pappa

Om ni läser det här betyder det att nåt har hänt mig. Jag antar att de som jag försöker spåra ( som jag misstänker för Lindas försvinnande ) har gjort sig av med mig. Jag tror mig närma mig sanningen, därför gömmer jag några viktiga saker här åt er! Annars kommer jag själv hämta dom längre fram & datorn kommer jag använda varje helg jag kommer upp. D.v.s Med början nästa helg. Jag älskar er av hela mitt hjärta! Syrrorna, mommen & de andra också".

Mats Alms pappa säger i förhör med polisen att han "blev alldeles kall invändigt" och att han sedan fick kortslutning.

Han ville inte bli sammankopplad med de saker han anträffat utan satte på sig ett par plasthandskar och torkade av de saker han tagit på med en bomullstrasa. Han sade till sin hustru att komma. Även hon tog i sakerna endast med handskar på sig.

De kan i förhör inte förklara varför de bar sig åt på det sättet. De visste helt enkelt inte vad de skulle göra med sakerna, om de skulle slänga dem eller gömma dem.

– Jag kände sen att det var jävligt dumt, säger pappan i förhör.

De ringde sin dotter som sade åt dem att lägga tillbaka sakerna där de funnit dem och att genast ringa polisen. När polisens tekniker gick igenom datorn och kameran fann de viktigt material. Dels kunde de i datorn se att Alm varit aktiv på den de dagar då han sa låg bakbunden i bakluckan på en bil. Han hade bland annat sökt på nyhetssajter vad olika tidningar skrivit om den försvunna Linda Chen.

Hittade bilder

I kameran hittade polisen bilder på Mats Alm. Fotografier han tagit av sig själv i Stockholm de dagar han påstod sig varit kidnappad.

I ett av de sista förhören med Mats Alms mamma säger hon att hon känner att polisen riktat in sig på sonen och vägrar se andra misstänkta.

– Jag tror inte att Mats gjort Linda illa, säger hon.

Polisen tror att Alm varit inne och gömt datorväskan strax efter att han kom hem från Stockholm och strax innan att han hittades irrandes och brännskadad i närheten av Lindas kropp. Mats föräldrar märkte aldrig att sonen var hemma och gömde datorväskan.

När mamman får höra polisens teori om hur sonen burit sig åt, och att han smugit sig in i pannrummet när de inte märkt, blir hon märkbart chockad i förhören.

– Vad ska jag säga. Aldrig att jag hade accepterat något sådant. Har han gjort det så måste han ju ta sitt straff.