Wikileaksläcka vill slippa åtal

Publicerad 2012-11-27

Manning ska vittna om tortyrliknande förhålladen

Bradley Manning.

En samvetsfånge som förtjänar Nobels fredspris eller en landsförrädare som skadat USA:s säkerhet.

Meningarna om Bradley Manning, läckan bakom wikileaks avslöjanden, går isär.

I dag ska han försöka slippa åtal med hänvisning till tortyrliknande förhållanden i fängelset.

Bradley ska för första gången med egna ord berätta om tiden i militärfängelset i Quantico i Virginia. Där hölls han under tio månader i en cell som bara var 2 gånger 2,5 meter.

Tidigare har han i brev till sin advokat klagat över förhållandena.

23 timmar per dygn satt 24-åringen inlåst i isoleringscellen. En timme per dag fick han promenera i ett fönsterlöst rum.

Periodvis var han tvungen att ta av sig alla kläder utom kalsongerna och lämna dem till sina fångvaktare. Av rädsla för att han skulle ta livet av sig försågs han med en "självmordsdräkt". Därför fick han inte heller lakan eller kudde.

Han var tvungen att sova med händerna utanpå filten. Vakterna kontrollerade var femte minut dygnet runt att han var vid liv. Låg han med ansiktet mot väggen väcktes han av vakterna.

Hindrades sova

Han väcktes varje morgon kl 05, utom på helgerna då han fick sova till 07. Försökte han sova mellan 05 och åtta på kvällen hindrades han av vakterna.

Att hindra människor från att sova räknas som tortyr. Att sitta isolerad under långa perioder är också tortyr. Mannings fall fick stor internationell uppmärksamhet.

Juan E Mendez, FN:s särskilde rapportör för tortyr, begärde att få träffa Manning i fängelset men fick upprepade gånger nej av USA:s regering.

Han kallade Mannings behandling för "grym, omänsklig och förödmjukande". Men använde aldrig ordet tortyr.

När protesterna utifrån blev för stora så flyttades Manning i april 2011 till ett fängelse i Fort Leavenworth, Kansas. Där är hans säkerhetsklassning medium istället för den högsta säkerhetsklassen han hade inledningsvis.

Vid den förberedande förhandling som startar i dag på militärbasen i Fort Meade och ska pågå till söndag, tänker Manning hävda att hela åtalet borde ogillas på grund av den tortyrliknande behandling han utsattes för när han greps. En behandling som han menar strider mot amerikansk lag.

Juridiska experter i USA anser att hans chanser är små. I februari börjar den riktiga rättegången där han riskerar livstids fängelse.

Beredd erkänna

Manning är anklagad för att ha försett Wikileaks med hundratusentals hemligstämplade dokument från USA:s krigföring i Irak och Afghanistan och telegram från amerikanska ambassader i utlandet. Han samlade på sig informationen när han arbetade som säkerhetsanalytiker åt den amerikanska militären i Bagdad.

Tidigare har han nekat till alla anklagelser. Inför den förberedande förhandlingen sägs han vara beredd att erkänna en del av vad han anklagas för.

USA anser att Manning orsakat den amerikanska säkerhetspolitiken stor skada och satt informatörers liv i fara.

Otvivelkatigt är det så att han begått brott om han lämnat ut hemlig information.

Borde tacka

Samtidigt har hans läckor lett till att amerikanska övergrepp och krigsbrott som tystats ner av militären kommit till allmän kännedom. Exempelvis den video som visar hur en amerikansk helikopterbesättning skjuter mot civila och journalister.

Frågan är vilka brott som är värst.

Hela tiden har det stått klart att i den mån Manning läckt så är det för att påtala missförhållanden inom militären.

Fredspristagaren Desmond Tutu skriver i en debattartikel i brittiska The Guardian att "amerikanska folket borde tacka Manning" och har också nominerat honom till Nobels fredspris.