Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Döljer sina miljoner – i paradiset

Publicerad 2012-11-02

Så tjänar Chris O’Neills bolag pengar på kriser och ekonomiskt kaos

’Största skattebluffen’  Chris O’Neills bolag har sin bas på Caymanöarna – ett skatteparadis i Västindien. Ugland House i Georgetown är en känd adress som tusentals bolag använder för att komma undan skatter. Barack Obama har tagit upp huset som skräckexempel och kallat det ”den största skattebluffen i världen”.

Här på Ugland House på Caymanöarna samsas Chris O’Neills bolag om brevlådorna med skattesmitare från hela världen.

Aftonbladet har kartlagt hans affärer och kan i dag avslöja hur mångmiljon­belopp slussas vidare till skatteparadis.

Affärsidén är att tjäna så mycket pengar som möjligt på den ekonomiska krisen och bankernas fall.

Chris O’Neill är analyschef på Noster ­Capital – vars affärsidé är att ­tjäna pengar på finans­krisen.

Chris O’Neill, 38, är delägare och analyschef på Noster Capital, ett bolag som hovet beskriver som ”ett finans­företag med kontor i London och New York”.

Men det är inte hela ­sanningen.

Aftonbladet kan i dag ­avslöja att den blivande prinsessgemålens bolag i själva verket har sin bas i skatteparadis i både Västindien och Nordamerika.

Noster Capital LLC är en gren av imperiet som är starkt kopplad till Chris O’Neill personligen. Bolaget är registrerat i Dela­ware, den stat som har ­kallats USA:s eget skatte­paradis.

Insynen är minimal och bolag som bedriver sin verksamhet utanför staten befrias helt från skatter.

Hemvist för kriminella

När Aftonbladet ringer telefonnumret som står på Noster Capitals registreringshandlingar i Delaware kommer vi till ett brevlådeföretag som företräder en rad olika bolag.

Kvinnan som svarar vägrar lämna ut någon information om O’Neill eller hans bolag.

– Om vi företräder dem lämnar vi inte ut någon ­information, säger hon.

Skatteparadiset Dela­ware används inte bara av personer som vill undkomma skatter – utan också av en hel del kriminella runt om i världen.

Den ryske vapenhandlaren Viktor Bout, som kallas ”Dödens köpman” och har dömts till 25 års fängelse för terrorism, använde två ­olika adresser i Delaware.

Den före detta lobbyisten Jack Abramoff i Washington som dömdes för mutbrott hade också ett bluffbolag i Delaware. Han gömde mångmiljonbelopp i den ­lilla delstaten.

Den serbiske cigarettsmugglaren Subotic som dömdes till sex års fängelse använde tre flygplan som var registrerade i Delaware.

Flera storföretag utnyttjar också de generösa skatte­reglerna i den lilla delstaten.

På ökänd adress

Chris O’Neill och hans Noster Capital har inget eget kontor i Delaware, men en brevlåda.

Förra året skickades 2,6 miljoner i konsultarvoden till adressen. Pengarna kom från London där koncernen har två andra bolag.

Noster Capitals moderbolag är registrerat i ytterligare ett skatteparadis – Caymanöarna.

Adressen är Ugland ­House, South Church Street i Georgetown, huvudstaden som ligger på den största av Cayman­öarna.

Men här sitter inte en massa anställda i Noster ­Capital, det hela fungerar mer som en brevlåda.

Ugland House är en känd adress som närmare 19 000 bolag från hela världen ­använder sig av för att ­komma undan skatter.

Upplägget har retat gallfeber på finanspoliser och skatteutredare över hela världen.

Till och med USA:s president Barack Obama har tagit upp femvåningshuset Ugland House som ett skräckexempel.

– Antingen är det den största byggnaden i världen eller den största skatte­bluffen, sa Obama vid valkampanjen 2008.

Även Sveriges finans­minister Anders Borg har uttalat sig kritiskt mot ­bolag som döljer sina inkomster på Caymanöarna och andra skatteparadis.

Profiterar på banker

Chris O’Neill och hans kompanjoner har inte bara ett bolag på Caymanöarna. Två av fonderna som koncernen förvaltar har också hemadress på de omstridda öarna.

Så sent som förra året ­sjösattes det senaste tillskottet, Noster Credit ­Opportunity Fund, en ­aggressiv fond som profi­terar på ekonomiskt kaos och kriser.

Som analyschef är det prinsessan Madeleines pojkvän som ansvarar för att ta fram underlag till ­koncernens affärer.

Bankkriserna, som har slagit hårt mot Sydeuropa, har varit en guldgruva för Noster Capital. Genom så ­kallad blankning av ­aktier i fem olika krisbanker har bolaget gjort stora affärer.

Chris O’Neills partner Pedro De Noronha har tidigare öppet gått ut med att många banker var över­värderade och har spekulerat i nedgångar på upp till 50 procent.

– Det finns en allmän syn på att banksektorn är på väg att återhämta sig, sa han 2010, men menade att det egentligen bara handlade om konstgjord andning.

Går med stor vinst

Noronha, som är före detta professionell surfare från Portugal, startade ­Noster Capital 2007. Noster betyder ”vårt” på latin. Bolagsnamnet översatt till ­svenska är alltså Vårt ­Kapital, en etikett som i viss mån stämmer med hur verkligheten för ägarna ser ut i dag.

Noster Capital har varit rena sedelpressen. Omsättningen i förvaltningsbolaget har trefaldigats på två år. Enligt årsredovisningen för 2011 blev vinsten elva ­gånger större än föregående år.

Tillgångarna i fonderna har vuxit från 278 miljoner 2009 till 553 miljoner förra året. Alla siffror pekar spikrakt uppåt.

Jetsetliv i New York

Chris O’Neill lever som en prins i en våning intill Central Park på Manhattan. Han kör Porsche, gillar att åka skidor och umgås i jetsetkretsar. Pengar har aldrig varit något problem. När han träffade prinsessan Madeleine plockade han fram 100 000 dollar och ­donerade till den svenska drottningens stiftelse Childhood Foundation, där prinsessan jobbar.

– Chris öppnade upp mitt hjärta, han är min ­själs­frände, sa prinsessan ­Madeleine i samband med förlovningen.

Får ingen information

När Aftonbladet kontaktar Noster Capital med ­frågor om fondernas placeringar får vi inga svar. ­Kvinnan som svarar i bolagets telefon vägrar att uppge sitt namn.

– Vi lämnar inte ut någon information om Noster ­Capital till pressen, bara till investerare. Ni får vända er till kungahuset.

När vi via mejl kontaktar Noster Capital som tänk­bara investerare får vi inte heller någon information innan vi fyllt i ett formulär. Där efterfrågas bland annat om vi har möjlighet att ­investera fem miljoner ­kronor eller mer.

Inte heller brevet är undertecknat med något namn, utan bara ”Yours faithfully, Noster Capital LLP”.

Hovet vill inget säga

Aftonbladet har via ­hovets presschef Bertil ­Ternert ställt en rad frågor om Chris O’Neill och hur hans bolag jobbar i skatteparadis och spekulerar i den ekonomiska krisen.

– Vi har sett frågeställningarna och vi avstår från att kommentera, säger ­Bertil Ternert.

Bevisen för att bolagen finns i skatteparadis

caymanöarna Utdrag ur det brittiska bolaget Noster Capital LLP:s årsredovisning. ­Under punkt 13 framgår att moderbolaget finns på skatteparadiset ­Caymanöarna. Längst ner under punkt 14 framgår att Delawarebolaget fakturerar det brittiska bolaget 265 514 pund i konsultavgifter. Det är alltså pengar som går till Chris O’Neill i USA.

Delaware Bolaget är registrerat i skatte­paradiset Delaware i USA, men den amerikanska verksamheten ­bedrivs i New York av Chris O’Neill. På detta sätt slipper de skatt.

Imperiets företagsstruktur

Noster Capital ­International Limited

Georgetown, ­ Caymanöarna. ­

Moder­bolag i koncernen.

Noster Services Ltd

London, England.

Delägare i förvaltningsbolaget.

Noster Capital LLP

London, England.

Bolaget som ­för­valtar fonderna.

Noster Capital LLC

Delaware, USA.

Den amerikanska grenen i koncernen.

Koncernen har fonder på öarna

På Caymanöarna: • Noster Capital Fund Ltd - registrerad 15 februari 2008. • Noster Credit Opportunity Fund - registrerad 29 september 2011.

Hemvist oklar: • Noster Global Value Fund - registrerad mars 2008

Så funkar blankning

Blankning innebär att man mot ränta lånar aktier eller ­värdepapper som man misstänker kommer att sjunka i värde.

Därefter säljer man hand­lingarna för att sedan köpa tillbaka dem igen efter värderaset och gör därigenom en vinst.

Slutligen lämnas värde­pappren tillbaka till ursprungsägaren.