’Kan ta tio dygn innan du blir sjuk’

Publicerad 2013-02-16

En livsfarlig smitta som lever i kornas avföring.

Och än är ehec-faran inte över.

– Det kan ta tio dygn innan det här bryter ut, säger läkaren Stefan Branth.

Stefan Branth, läkare.

Angrepp från ehec-bakterien blir ofta brutalt, säger läkaren Stefan Branth:

– Gifterna som bildas är oerhört potenta. Man får kraftiga och blodiga diarréer och buksmärtor.

Skadar njurarna

I många fall stannar symptomen vid kraftiga diarréer. Men för en tiondel av de drabbade slår smittan mycket hårdare. För dem kan det i värsta fall leda till döden vilket också sker då och då i Sverige.

– Då får man allvarliga komplikationer med njurpåverkan. Det som sker är att giftet skadar njurarnas kärlväggar, säger Stefan Branth.

Han berättar att bakterien lever i kornas avföring. Men när smittan hamnar i människokroppen slås tarmarnas normala bakterieflora ut.

– Den förökar sig i tarmarna och skjuter undan kroppens egna normala bakterier, säger Stefan Branth.

I stället för behandling får man oftast ”vänta ut” symptomen.

Men är diarréerna blodiga och man förlorar stora mängder vätska återstår bara sjukhusvård.

Måste få dialys

– Då blir det intravenös behandling på intensivvårdsavdelning. Blir det riktigt illa och man får njurpåverkan måste man ge dialys.

Och enligt Stefan Branth kan antalet insjuknade personer bli fler än de två barnen i Västerås.

– Det hemska är att det kan ta upp till tio dygn innan det här bryter ut. Många av dem som ätit av köttet kan ju redan ha smittats utan att veta om det.

Men enligt läkaren kan du enkelt skydda dig mot ehec:

– Bakterierna dör om du steker igenom köttfärsprodukten ordentligt, säger Stefan Branth.

ANNONS