S satsar på unga i skuggbudget

Publicerad 2013-04-29

Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson (S).

Satsningar på ungdomar, skolan och jobben – där lägger Socialdemokraterna tyngdpunkten i sin skuggbudget.

– Vi föreslår omedelbara åtgärder för att komma till rätta med ungdomarbetslösheten och de fallande skolresultaten, säger Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson (S).

Socialdemokraternas ekonomiska vårmotion, svaret på den budget som regeringen lade för två veckor sedan, har fått namnet "Fler jobb för Sveriges unga".

Magdalena Andersson, som ska utmana finansminister Anders Borg (M) i valet nästa år, inledde med hur hon bedömer Sveriges ekonomiska förutsättningar men också med att kritisera regeringen för situationen på arbetsmarknaden.

– Det är bara krisländerna och Frankrike som har en högre arbetslöshet än Sverige. Alla andra länder, de som vi brukar jämföra oss med, har lägre arbetslöshet, säger hon.

Långtidsarbetslösheten biter sig fast

Enligt Magdalena Andersson har långtidsarbetslösheten bitit sig fast under de senaste åren – även bland de yngsta.

– Det har varit en dramatisk utveckling under tiden som Fredrik Reinfeldt har varit statsminister.

För att minska ungdomarbetslösheten vill S införa ett program för yrkesintroduktion för unga långtidsarbetslösa redan i sommar.

– Vi föreslår 10 000 platser som skulle kunna dra igång redan vid halvårsskiftet, säger hon.

Men S vill också ha kommunala sommarjobb och obligatorisk sommarskola för niondeklassare utan gymnasiebehörighet.

– Några veckors studier på sommaren skulle kunna hjälpa de här ungdomarna att komma in på gymnasiet, många saknar betyg i ett till tre ämnen, säger Andersson.

Minska rekryteringsgapet

Dessutom vill S införa ett naturvetenskapligt-tekniskt basår för att minska rekryteringsgapet där företag inte kan få tag på rätt utbildad arbetskraft, trots den höga arbetslösheten.

För att betala sina åtgärder vill S bland annat dra ner på Alliansregeringens satsningar på Matlandet och Skogsriket samt stoppa Kulturarvslyftet och den ettåriga gymnasieutbildningen.

Efter presentationen fick Magdalena Andersson frågor om hur hon ser på Anders Borgs ekonomiska prognos.

– Hans siffror ligger där andra bedömare ligger, men han har poängterat orosmolnen lite mer där andra poängterar möjligheterna. Många bedömare menar att världsekonomin kommer att dra Sverige ur lågkonjunkturen, säger hon.

Vad saknar du i Borgs budget som du har med här?

– Insatser för svenska ungdomar här och nu. Fler ska få chansen att komma in på arbetsmarknaden. Därför har vi föreslagit 10 000 platser i yrkesintroduktionsavtalen och fler ska också få chans att sommarjobba och gå i sommarskola. 12 500 elever går i år ut nian utan fullständiga betyg.

Feministisk V-budget

Därmed har alla oppositionspartier nu lagt sina skuggbudgetar. MP:s budget fokuserade på skolan, ungdomsjobben och klimatet. Medan SD ville se ett "landsbygdslyft" för fler jobb inom näringar som skog, gruvindustri, fiske, turism, försvar och jordbruk.

Ulla Andersson, ekonomisk talesperson för Vänsterpartiet, presenterade sitt partis budget på måndagsförmiddagen. Och slog fast att det är en ekonomisk politik med fokus på kvinnors arbetsmarknad. Bland annat vill V satsa extra resurser på äldreomsorg, barnomsorg och föräldraförsäkring för att öka kvinnors möjligheter att arbeta.

Texten uppdateras...

ANNONS