Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Sidorna ledarna helst vill dölja

Publicerad 2013-05-05

Vill visa sig från sin bästa sida – då måste de undvika de här ämnena

DET KOSTAR ATT VARA STOR  Fredrik Reinfeldts nya moderater växer – men på bekostnad av övriga allianspartier, och framför allt på bekostnad av de borgerliga värderingarna som försvinner när Moderaterna röstfiskar, menar debattören.

Det färgmatchas och spelas rollspel för att gnugga argument.

När partiledarna drabbar samman för debatt i Agenda vill alla visa sig från sin bästa sida.

Men det finns också massor som de helst vill dölja.

I kväll klockan åtta drar SVT:s partiledardebatt i gång.  Alliansen brukar göra allt för att framstå som enade. Ofta har de kommit till debatt med slipsar och blus som koordinerats med varandra – och tv-studions färgsättning.

Egna uppladdningsmetoder

Inom oppositionen, som saknar samarbete i dag, kan klädvalet spreta mer. Mardrömmen för S, V och MP är att framstå som att de hör ihop med Sverigedemokraterna. 2011 gick det så långt att både S och V vägrade delta för att inte klumpas ihop med Jimmie Åkesson.

Flera dagar brukar gå åt till förberedelser. Partiledarna läser på, tragglar fakta. Ibland övas rollspel på kanslierna där slagkraftiga argument nöts med medarbetarna.

Men de flesta har också sina alldeles egna metoder för att ladda.

– Jag läser in mig, precis som jag gör inför alla andra debatter, och försöker få en känsla för vilka ämnen som kan komma upp, säger Jimmie Åkesson (SD).

”Tar en rejäl löptur”

Jonas Sjöstedt (V) lyssnar gärna på musik, hårdrock som AC/DC och ibland mjukare varianter som Joni Mitchell. Språkröret Gustav Fridolin (MP) vässar argumenten med den mejlinglista han skapat med människor som tyckt till om hans parti och dess politik.

Centerledaren Annie Lööf gör sin läxa genom att även studera oppositionens förslag. Hon ser också till att röra på sig.

– Jag brukar ta en rejäl löptur i skogen för att hitta fokus, säger hon.

Huvudmotståndarna, statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och S-ledaren Stefan Löfven, förbereder sig på liknande sätt. Stänger in sig och läser på.

Men det finns också en byk som partiledarna inte vill visa upp. Sådant som är besvärligt för dem själva och deras partier. Aftonbladet har lyft på locket och kan här intill avslöja vad det kan handla om.