Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Risk för tidigt jubel Islamisterna är kvar

Långvarigt terrorkrig kan följa

Hastigheten med vilken de franska styrkorna tar tillbaka territorium från rebellerna i Mali är imponerande.

Men både Frankrike och omvärlden gör klokt i att inte ta ut någon seger i förskott.

De islamistiska rebellerna kan snart komma tillbaka i ny skepnad.

Frankrike uppges nu ha kontroll över den symboliskt viktiga staden Timbuktu. De tog den nästan helt utan strid.

Efter att först ha mjukat upp rebellerna med bombningar var deras krigare borta när de franska och maliska marktrupperna rullade in.

Men styrkorna från al-Qaida i islamistiska Maghreb, AQIM och fler andra grupper låg inte döda vid vägkanten. De hade helt enkelt försvunnit. Några blev snabbt civila och smälte in med övriga lokalbefolkningen. Andra satte sig i sin pick-ups och körde ut i öknen till byar längre norrut.

Övermäktiga

Det var en taktisk reträtt inför militärt övermäktiga styrkor.

– Rebellerna har inte försvunnit långt bort, säger skolläraren Mohammed Miaga till brittiska The Guardians utsände. Dom är i byarna i närheten.

På bara två veckor har Frankrike tagit tillbaka en stor del av det territorium som de islamistiska rebellerna lagt under sig och där de infört stränga sharialagar och förstört kulturhistoriskt unika lämningar.

Ändå har Frankrike och Malis regeringsarmé har på intet sätt vunnit slutslaget eller garanterat freden. Rebellstyrkorna gömmer sig förmodligen under en tid i de otillgängliga bergstrakterna. När fransmän och regeringsstyrkor minst anar det eller redan dragit sig tillbaka så slår de till med terrorattacker, kidnappningar eller något annat.

al-Qaida och övriga islamistiska rebeller är tränade och utrustade för att föra gerillakrig. Det är varken fransmännen eller de maliska regeringssoldaterna.

Skräck och kaos

Vi kan mycket väl få en situation som den i Irak efter den amerikanska invasionen 2003. Fransmännen och Malis regering har formell kontroll över territoriet men islamisterna lyckas med självmordsbombningar och attentat sprida skräck och kaos.

Amerikanerna förlorade mycket få man under själva invasionsfasen. De stora förlusterna kom när motståndsrörelsen började rigga vägbomber som fjärrdetonerades när amerikanska arméfordon körde förbi.

Frankrike verkar inte ha någon ambition att långsiktigt ockupera Mali. De franska trupperna är där efter en vädjan från Malis regering. Utan deras insats hade islamisterna förmodligen tagit över även huvudstaden Bamako under några veckor.

Det troliga är att Mali ber fransmännen vara kvar under en tid för att hindra islamisterna från att återta de befriade områdena. I den fasen öppnar de upp sig för terrorattacker från islamisterna.

I och med det franska ingripandet i konflikten har Mali och Sahelregionen blivit en magnet för jihadister från hela världen. Så som exempelvis Afghanistan, Pakistan och Somalia varit tidigare.

AQIM lär inte ha några rekryteringsproblem den närmaste tiden.

Frankrike ingrep i Mali med kort varsel. Att komma därifrån kan visa sig vara en betydligt svårare och mer långdragen affär än man tänkt sig.