Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Meryl Streep hyllar Thatcher

Publicerad 2013-04-08

Hon vann en Oscar för sin roll som den kontroversiella premiärministern i filmen "Järnladyn" 2011.

Nu hyllar skådespelaren Meryl Streep den riktiga Margaret Thatcher - som en feministisk ikon.

– Margaret Thatcher var en pionjär för kvinnans roll i politiken, säger Streep i ett uttalande.

2011 gick filmen "Järnladyn" upp på biograferna. Filmen skildrar Margaret Thatchers politiska liv - och i huvudrollen syns en porträttlik Meryl Streep som den stenhårda premiärministern.

Meryl Streep vann en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för sin tolkning - och nu hyllar hon sin förlaga som en feministisk ikon. 

– Margaret Thatcher var en pionjär för kvinnans roll i politiken. Det är svårt att föreställa sig en enda del av vår nuvarande historia som inte har påverkats av de åtgärder hon drev igenom i Storbritannien. Hon gav kvinnor och flickor i hela världen ett alternativ till drömmarna om att bli prinsessa: en realistisk möjlighet att leda ett land. Det var banbrytande och är beundransvärt, skriver Streep i ett uttalande som skickades ut till amerikanska medier under dagen.

"Värdig sin plats i historien"

Streep hyllar Thatchers "styrka och mod" och lyfter fram Järnladyns klassresa i ett England fyllt av motsättningar.

– För mig var hon en avundsvärd person med styrka och mod. Att ha kämpat sig upp genom det politiska systemet i Storbritannien, klassklyftorna och det könsstereotypiska klimatet på det sätt som hon gjorde var en fantastisk bedrift, skriver Meryl Streep.

Hon går även till attack mot de "hånfulla" skildringarna som riktades mot den förra premiärministern.

– Hånet och hatet som hon fick utstå är oöverträffat mot en person i vår tid som inte har varit en massmördare. Att ha hållit fast vid övertygelser som idag kan ses som förlegade, utan kompromiss, ser jag som ett bevis på någon slags storhet, värdig sin plats i historien.