Svenska rabatten minskar i nya EU-budgeten

Publicerad 2013-02-08

Fredrik Reinfeldt tillsammans med Storbritanniens premiärminister David Cameron, Danmarks statsminister Helle Thorning Schmidt och Nederländernas premiärminister Mark Rutte.

BRYSSEL. Vid halv tretiden ska ett nytt förslag till långtidsbudget för EU komma från unionens ordförande Herman Van Rompuy.
Det är sannolikt någon form av slutbud.
I det förra förslaget, från tidigt i morse, minskade den svenska rabatten på medlemsavgiften med mer än hälften.

Herman Van Rompuys twitter tidigt i morse.

Halv sju i morse presenterade EU:s ordförande Herman Van Rompuy ett nytt förslag till långtidsbudget för EU, från 2014 till och med 2020. Det går inte i linje med Sveriges önskemål. Sveriges rabatt på medlemsavgiften som i dag uppgår till 3,4 miljarder per år minskar till omkring 1,4 miljarder kronor.

Flera missnöjda

Uppenbarligen var det fler länder som var missnöjda med förslaget för vid lunchtid ska det komma ett nytt. Just nu är det två timmars paus i förhandlingarna, flera delegationer har gått till hotellet för att duscha efter nattens mangling. Statsminister Fredrik Reinfeldt uppges ha tagit flera powernaps (maktslumrar) under nattens lopp.
Enligt morgonens förslag skärs jordbrukssubventionerna ner med 57 miljarder euro till 373 miljarder. Utjämningsfonderna, som ska hjälpa fattigare regioner och områden drabbade av strukturomvandling minskar med trettio miljarder till 324 miljarder ero.

Sveriges rabatt minskar

Tillväxt och jobbpakten ökar däremot rejält. Och för att modernisera infrastruktur som transport, energi och internetledningar satsas 29 miljarder euro.
EU:s olika institutioner ska minska med fem procent under de närmaste fyra åren. Under två år ska de anställdas löner och pensioner ligga kvar på samma nivå som idag.
I morgonförslaget minskar Sveriges EU-rabatt från i dag 3,4 miljarder per år till omkring 1,4 miljarder. Danmark, som inte har någon rabatt på medlemsavgiften, får en. Österrike mister hela sin. Medan Tyskland, Storbritannien och Nederländerna också behåller en del av sin nuvarande rabatt.

Minskar trots nytt medlemsland

Rabatterna, som fem länder har i dag, är ett sätt att kompensera de länder som ger de största bidragen till EU:s gemensamma budet. De betalar helt enkelt in betydligt mer än de får ut.
Totalt sett minskar EU:s budget från 977 miljarder under innevarande budgetperiod till 960 miljarder under de kommande sju åren, enligt förslaget och den ramen har stats- och regeringscheferna, åtminstone temporärt godkänt. Budgetramen krymper alltså trots att Kroatien blir det 28:e medlemslandet 1 juli.