Glassig semester

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-23

Sommar och sol betyder glass i stora lass. Färsk glass är en sommarlyx som många vill unna sig.

– Det tindrar lika mycket i ögonen på en pensionär som på ett barn, berättar glassfabrikören Anders Kadesjö.

På NoraGlass har man tillverkat och serverat dagsfärsk glass sen 1923. Det gör den lilla glassfabriken till en av Sveriges äldsta. Här säljer man 30 till 730 liter glass om dagen under säsong, beroende av vädret.

– Skilnaden på vår färska glass och den vanliga som säljs i butik är konsistensen. Färsk glass är mycket krämigare, den är färdig för att äta. Den har inga kristaller och mycket smak, berättar Anders Kadesjö, 32, som sen ett år tillbaka driver NoraGlass i Nora.

På kvällen görs en bassmet för glassen som sen varje morgon smaksätts och kyls i glassmaskiner. Sen körs den till butiken på torget i Nora.

– Det är bara roligt på jobbet, alla blir glada av glass och vi har aldrig en arg kund. Glass funkar för alla åldrar. Det tindrar lika mycket i ögonen på en pensionär som på ett barn när vi serverar glassen, säger Anders Kadesjö.

Hårdbevakar vädersleksrapporterna

Eftersom efterfrågan beror på vädret hårdbevakar han prognoserna. Hur mycket råvaror som skall beställas beror till stor del på hur vädret utvecklas. Anders Kadesjö serverar förutom klassikerna vanilj och hasselnöt även en ny smak varje dag. Just i dag är det svartvinbärsglass som står på menyn.

– Det är med den tredje glassmaken som man kan exprimentera lite. Jag försöker använda mig av de svenska smakerna, de finns ju inte så ofta till försäljning i andra butiker. Svarta och röda vinbär, blåbär och rabarber till exempel. Kunderna är skeptiska ibland, men så fort de fått smaka brukar det gå åt, berättar Anders Kadesjö glatt.

ANNONS