Vägrade ställa in – 44 mördades

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-05

”Inga sedvänjor kan ursäkta den här massakern”

De ville att hon skulle gifta sig med en man i deras egen grupp av släkt och bekanta.

Men familjen vägrade, uppger nyhetsbyrån Anatolia.

I går kväll mördades 44 personer på parets förlovningsfest.

– Inga sedvänjor eller traditioner kan ursäkta den här massakern, säger Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan enligt AP.

Åtta personer har gripits för den blodiga massakern som inträffade i går kväll i byn Bilge i sydöstra Turkiet.

Totalt 44 personer – 6 barn, 17 kvinnor och 21 män – mördades när angriparna öppnade eld på förlovningsfesten. Flera av offren bad när de mejades ned.

”Ohyggligt”

– Människorna dödades på en glad tillställning, under en ceremoni, medan de bad, sa Erdogan under ett anförande i parlamentet.

– Det faktum att de riktade vapen och massakrerade barn – försvarlösa människor – är ohyggligt, sa Erdogan.

Bland de döda finns det förlovade paret, Sevgi Celebi och hennes fästman Habib Ari, samt hans mor och syster, skriver AP.

– De första uppgifterna tyder på att det här var resultatet av konflikter – fiendskap mellan släktingar – inom en familj i byn, säger Turkiets inrikesminister Besir Atalay.

Nyhetsbyrån Anatolia uppger att angriparna ville att Sevgi Celebi skulle gifta sig med en man i deras egen krets av vänner och släktingar, men att familjen inte tillät det.

”Smärtsamt pris”

Bybor uppger för Anatolia att det fanns en konflikt mellan angriparnas familj och fästmannens familj och att Sevgi Celebis familj hade stått emot påtryckningar om att ställa in bröllopet, skriver AP.

– Det här är det smärtsamma priset vi får betala för såna här sedvänjor och traditioner, säger Erdogan enligt AP.

Canan Aritman, oppositions-parlamentariker och medlem i en parlamentarisk panel som utreder hedersmord, uppmanade regeringen att vidta åtgärder för att utplåna klansystemet.

– Det är något som inte ens existerar i de mest primitiva samhällena, sa hon, enligt AP.

ANNONS