Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

”De ska hamna på kyrkogården”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-10

– Ska de hamna på sjukhus eller på kyrkogården?

– Han vill ha dem på kyrkogården.

Svenskan trodde att hon pratade med en lönnmördare, i själva verket var han polis.

Nu vittnar hon i rättegången mot sin pojkvän.

Den 24-åriga svenskan har dömts till fyra år och nio månader i fängelse i Australien. Hon misstänks ha försökt leja yrkesmördare för att röja två personer ur vägen. Personer som skulle vittna mot hennes dåvarande pojkvän.

Kontaktade ”Crazy Mick”

Nu är hon själv, mot sin vilja, ett av vittnena i rättegången mot ex-pojkvännen.

Under gårdagens rättegång visades en övervakningsvideo från den nattklubb där svenskan jobbade. Bilderna visar hur utanför byggnaden tar kontakt med en man klädd i svart.

Svenskan berättar att hon trodde att han var ”Crazy Mick”, en ökänd våldsman. I själva verket var det en polisman som arbetade under cover. Han spelade in samtalet med svenskan när hon uppmanade honom att mörda två personer.

– Han vill att de ska hamna på kyrkogården, säger kvinnan enligt Sydney Morning Herald.

Pojkvännen, som avtjänar ett straff för narkotikabrott, hävdar att han är oskyldig till mordplanerna, men enligt svenskan ska han ha pressat henne.

– Jag försökte förklara att det inte var någon bra idé, men han sa att han riskerade 25 års fängelse om vittnena inte röjdes ur vägen.

Den 24-åriga svenskan är i fysiskt mycket dåligt skick och läkare har rekommenderat att hon förflyttas till Sverige för att avtjäna sitt straff.

Australiska myndigheter har inte godkänt en förflyttning.