Assistenten stängde av Börjes respirator

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-23

Sambon: Jag såg skräcken i ögonen

Förlamade och stumme Börje Johansson, 62, har i flera år förlitat sig på sin assistent.

Men sent en kväll stormade 45-åringen in i huset och drog ut slangarna till Börjes respirator.

– Jag såg skräcken i hans ögon. Han trodde att han skulle dö, säger sambon Lisbeth Nilsson, 52.

kan inte andas själv Börje Johansson, 62, är stum och förlamad. Sent en kväll stormade hans assistent in i huset och drog ur sladdarna till hans livsuppehållande respirator. I tisdags åtalades assistenten för mordförsök.

För en dryg månad sedan tillbringade paret en lördagskväll framför tv:n hemma i Grästorp i sällskap med en annan av Börjes assistenter.

Då stormade 45-åringen in i huset.

Beväpnad med ett kvastskaft attackerade han först Lisbeth.

– Han missade mig precis och slog i väggen. Sedan sa han bara: ”Lever du eller?” och sprang vidare. Han var kraftigt påverkad, säger hon.

Als-sjuk

Innan hon och den andra assistenten hann stoppa 45-åringen drog han ut slangarna till als-sjuke Börje Johanssons livsuppehållande respirator.

– Han kan inte andas själv och jag trodde att det var kört. Jag såg paniken och skräcken i hans ögon, säger Lisbeth.

Till slut lyckades hon övermanna 45-åringen och slänga ut honom ur huset. Under tiden kämpade assistenten med att koppla in respiratorn igen.

– Hon fick sätta in en helt ny kanyl och det var inte så lätt i så stressad situation. Hade jag varit ensam så hade han inte överlevt, säger Lisbeth.

Börje klarade sig utan några fysiska skador, men har efter överfallet haft svårt att sova och fått använda lugnande. Med hjälp av sin skrivtavla har han berättat för sambon att han trodde att han var på väg att dö.

Mordförsök

– Jag förstår inte varför X (45-åringens namn) gjorde så här. Han har varit Börjes assistent i fyra år och vi tyckte alla mycket om honom,

I tisdags åtalades 45-åringen för mordförsök. Men han nekar till anklagelserna och menar att attacken bara var ett sätt att utrycka missnöje.

– Han är elak och har fått arbetskamrater till mig att förlora jobbet. Jag drog ur slangarna för att visa hur arg jag var. De kan inte ha varit urkopplade i mer än en minut. Om jag hade velat mörda honom har jag haft hundratals bättre tillfällen genom åren, säger han till Nya Lidköpings-Tidningen.