Olaglig omskärare skadar småpojkar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-19

Astrid Lindgrens sjukhus i Solna slår larm om en man som misstänks ha skadat två små pojkar när han olagligt omskurit dem.

Den misstänkte som inte är läkare ska ha förlorat sitt särskilda tillstånd från Socialstyrelsen att göra omskärelser i hemmet 2007, sedan han skadat flera barn vid omskärelsen. Barnen var dessutom äldre än två månader, åldersgränsen för när en privatperson får göra ingreppet med Socialstyrelsens tillstånd.

– Mannen måste stoppas, säger juristen Marie Hansson på Socialstyrelsen till Dagens Nyheter efter de nya fallen.

Nyligen kom två pojkar in på sjukhuset med allvarliga skador som mannen är misstänkt för att ha tillfogat dem. Kriminalinspektör vid Stockholms citypolis Patrik Lillqvist säger till DN att mannen kan ha brutit mot lagen om omskärelse av pojkar alternativt kan det vara misshandel. Lillqvist tar inom kort kontakt med de berörda barnens föräldrar.

Äldre än två månader

Privatpersoner som inte är läkare kan få Socialstyrelsens tillstånd att göra omskärelser i hemmet förutsatt att de inte bryter mot tvåmånadersregeln. De nu aktuella pojkarna är liksom de tidigare fallen äldre än så – de är födda 2001 och 2004.

Lillqvist säger att det är bråttom att få kontakt med familjerna – inte minst för att barn inte minns lika länge som vuxna, menar han.

– Så vi måste prata med dem medan de kan berätta vad de varit med om.

Omskärelser av pojkar är vanligt bland judar och muslimer men förekommer även bland andra i Sverige. Ingreppet sker av religiösa skäl.

Ska smärtlindra

Omskärelse på pojkar och män innebär att förhuden på penis blir helt eller delvis bortskuren.

Sverige har sedan 2001 en lag som gäller omskärelse av pojkar upp till 18 år. Ingreppet ska normalt utföras med smärtlindring av legitimerad läkare eller legitimerad sjuksköterska även om annan person kan få utföra det med Socialstyrelsens särskilda tillstånd. Eftersom sjukvården på många håll inte ställer upp med omskärelse är efterfrågan stor på personer som har fått detta tillstånd.

TT