Jordbävning i Japan, svältande bybor i Finland och luffarliv i Amerika
Publicerad 2018-07-17
I sin sommarberättelse tar författaren Fatima Bremmer med oss på en resa genom Ester Blenda Nordströms märkvärdiga liv.
Dagens berättelse inleds med att en ung kvinna sitter på ett tåg som våren 1917 tuffar ut från Stockholms central söderut, på väg mot en gård och tjänst som piga.
Innan året är slut är Ester Blenda Nordström en av Sveriges mest berömda personer och håller hov på Stockholms krogar med prins Eugen och Evert Taube.
För Svenska Dagbladets räkning har Nordström under signaturen Bansai skrivit en serie uppmärksammade reportage om de eländiga omständigheter som Sveriges tjänstekvinnor arbetar under, hon har kort sagt wallraffat innan begreppet existerade.
Uppståndelsen blir enorm, statlig utredning tillsätts och på den vägen fortsätter det.
Ester Blenda, dotter till en burgen direktör, kör motorcykel, kedjeröker och bär långbyxor.
Den livslånga kärleken till överklasskvinnan Karin hålls dock hemlig, då homosexualitet klassas som psykisk sjukdom och är olagligt.
Fatima Bremmer blir besatt av Ester Blenda, forskar, kontaktar släktingar, fram växer en bok, det tar fem år. Det är, om jag förstår saken rätt, ett feministiskt projekt. Om denna journalist och författare varit man hade hon inte glömts bort, hennes liv förtjänar att uppmärksammas.
Vår hjältinna ordnar fram tusen kilo kött till svältande bybor i inbördeskrigets Finland, bär revolver i Argentina, håller sig fast i underredet av godståg i USA och skriver ungdomsböcker som gör succé.
Men Karin gifter sig med en berömd författare och Ester Blenda Nordström bryts med tiden ner av sjukdomar och alkoholism.
Bara 57 år gammal dör hon. Med Karin, som har skiljt sig och återvänt, vid sin sida.
Det är en märkvärdig berättelse om en märkvärdig kvinna.