Romer kritiska till nämndens beslut

Publicerad 2013-11-15

Erland Kaldaras vid Romska kulturcentret i Malmö finns själv med i Skånepolisens olagliga register.

Erland Kaldaras vid Romska kulturcentret i Malmö finns själv med i Skånepolisens olagliga register.

Han tycker att Polisens Säkerhets- och integritetsskydsnämnds kritik är för mjuk.

– Det här är mer en smäll på fingrarna, någon måste ställas till svars för de här brotten, säger han till Aftonbladet.

Erland Kalderas är lättad över att nämnden beslutat att registret är olagligt. Han berättar att han själv och hela hans familj ända tillbaka till slutet av 1800-talet finns med i registret. De yngsta barnen i hans släkt som finns med är födda 2013, säger han.

– Nu har vi fått bekräftat det som vi har sagt från dag ett. Att det här är ett olagligt register.

Är frustrerad

Samtidigt är han kritisk och menar att nämndens agerande är tandlöst. Han vänder sig särskilt mot att nämnden inte vill beskriva registret som etniskt.

– Jag känner frustration eftersom man pekar på att det inte bygger på etnicitet då det förekommer icke-romer där. Men de icke-romer som förekommer är såna som är ingifta eller har barn med romer eller på andra sätt relationer med romer, säger han.

Han är kritisk mot att det inte har lämnats någon förklaring till varför registret finns - och att ingen ställs till svars.

– Man har två poliser som kommer delges misstanke om tjänstefel men det är ju bara en smäll på fingrarna. Kritiken från nämnden är mjuk.

Erland Kaldaras får medhåll av Robert Nikolic, en av programledarna på den romska kanalen Radio 123 i Malmö, som vänder sig mot nämndens slutsats att registret är grundat på brottsmisstankar, och inte enbart på etnicitet.

– Hur kan det inte vara det? Det är ju mestadels romer, inklusive döda och små barn som är registrerade, säger Robert Nikolic till TT.

Ministern avvaktar

Riksdagsledamoten Roger Haddad (FP) är ledamot i Rikspolisstyrelsen samt ordförande i riksdagens nätverk för romska frågor. Han välkomnar beskedet att registret är olagligt.

– SIN:s besked är viktigt och det är fortfarande min åsikt att ansvar ska utkrävas när detta olagliga har inträffat hos Skånepolisen, säger han i en kommentar.

Aftonbladet har sökt justitieminister Beatrice Ask för en kommentar.

Hennes pressekreterare Per Claréus hälsar att ministern inte finns tillgänglig för en kommentar under fredagen.

– Hon kommer noggrant ta del av det här yttrandet och den kritik som framförs där, säger han.

ANNONS