Internetfadern vill se rättighetsförklaring

Publicerad 2014-03-12

Internet behöver sin egen rättighetsförklaring för att skydda neutraliteten på nätet.

Det menar world wide web-skaparen, sir Tim Berners-Lee.

– Det är inte naivt att tro att vi kan det, det är naivt att tro att vi kan få det genom att luta oss tillbaka, säger han till The Guardian.

Sir Tim Berners-Lee World wide web-skaparen vill se en rättighetsförklaring för nätet.

Tim Berners-Lee började koda de första bitarna av world wide web för 25 år sedan.

På årsdagen säger skaparen att nätet i allt högre utsträckning attackeras av regeringar och står under påverkan från företag. Därför behöver nya regler för att försvara ett "öppet och neutralt” nät.

Berners-Lee vill att invånare i världens länder skapar nationella rättighetsförklaringar. Förhoppningen är att myndigheter, regeringsmedlemmar och företag ska hoppa på tåget.

– Om vi inte har ett öppet och neutralt internet som vi kan känna oss trygga på, utan att oroa oss för vad som händer på baksida, så kan vi inte ha öppna regeringar, god demokrati, god hälsovård, sammanknutna samhällen och mångfald av kulturer. Det är inte naivt att tro att vi kan det, det är naivt att tro att vi kan få det genom att luta oss tillbaka, säger Tim Berners-Lee.

”Ta tillbaka nätet”

I rättighetsförklaringen ska stadgar för nätintegritet, yttrandefrihet och ansvarsfull anonymitet finnas med.

– De här bitarna har smugit sig på oss. Våra rättigheter inskränks mer och mer på alla håll och faran är att vi vänjer oss vid det. Därför vill jag att vi, på 25-årsdagen, gemensamt tar tillbaka nätet och definierar hur vi vill att det ska se ut under de kommande 25 åren, säger Tim Berners-Lee.