Efter slopandet av lagen - nu krävs Ask förklara hur det ligger till

Publicerad 2014-04-15

Efter EU-domstolens slopande av datalagringsdirektivet råder det förvirring i Sverige.

Direktivet gäller fortfarande som svensk lag – men Post- och Telestyrelsen säger att de inte tänker tillämpa den.

Nu kräver Morgan Johansson (S) att justitieministern Beatrice Ask (M) tar sig till justitieutskottet och förklarar vad som gäller: EU:s beslut, eller svensk lag?

För fem dagar sedan ogiltigförklarade EU-domstolen datalagringsdirektivet med motiveringen att det leder till allvarliga intrång i människors grundläggande rättigheter.

Det kritiserade direktivet, som tvingade internet- och teleoperatörer att lagra uppgifter om kommunikation via telefon, sms och e-post i minst sex månader, gäller dock fortfarande som svensk lag.

Men nu säger Post- och Telestyrelsen att EU:domstolens beslut gör det omöjligt att tillämpa lagen. Något som fått teleoperatörer i Sverige att radera alla uppgifter som de tidigare tvingats spara.

Kallas till justitieutskottet

All denna förvirring har fått justitieutskottets ordförande Morgan Johansson att kräva att justitieministern Beatrice Ask så fort som möjligt tar sig till justitieutskottet för att förklara vad som gäller.

– Justitieministern har sagt att det är svensk lag som styr. Nu måste justitieministern reda ut vad som gäller och se till att polis och åklagare fortfarande kan ta del av sådana här uppgifter.

Morgan Johansson tycker nämligen att datalagringsdirektivet fortfarande ska gälla i Sverige. Enligt honom är lagen ett bra hjälpmedel när det gäller att lösa brott.

Utan lagen blir det problem

– Man har en hjälp av trafikdata för att lösa brott som tex mord, narkotikabrott eller barnpornografi, där kan man se filer, samtalslistor och sms som skickats mellan gärningsmännen. När operatörerna slänger dessa uppgifter innebär det att polisen inte kan ha tillgång till data och därmed kommer de få problem. Det kommer bli jättesvårt att lösa brott när gärningsmännen kan sopa undan spåren efter sig.

Vad säger du till de som tycker att lagen är kränkande?

– Det är inte lagringen i sig som är intigritetskränkande. Det är när polisen tar ut uppgifterna. Men det får polisen bara göra efter en prövning som görs av domstol.