Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Mirakelpojken har anlänt till Kanada

Publicerad 2014-05-01

För sex veckor sedan förlorade tvåårige Abuzar sina föräldrar och syskon under ett attentat i Kabul.

I går anlände han till Toronto för att starta ett nytt liv.

– Hela flygplatsen var full av människor. Han är en symbol för hopp och överlevnad, säger Faisal Khan, Abuzars farbror.

Den 20 mars i år sköts journalisten och före detta Aftonbladetmedarbetaren Sardar Ahmad ihjäl under ett attentat på hotell Serena i Kabul. I samband med skottlossningen dödades även hans fru och två av deras barn. Den ende i familjen som överlevde var lille Abuzar, 2 år. Han fick allvarliga skottskador, bland annat i huvudet, och har därför vårdats på ett sjukhus i Kabul.

”Har blivit en hjälte”

Under onsdagskvällen anlände Abuzar till Toronto i Kanada för att starta ett nytt liv. Där har han ett stort antal släktingar som ska ta hand om honom.

– Jag pratade med min bror i går. Det var som att en kändis skulle komma till landet. Hela flygplatsen var full av människor. Han är en symbol för hopp och överlevnad och har blivit en hjälte, säger Faisal Khan, Abuzars farbror, som bor i Järfälla.

Efter attentatet försökte han först att få sin brorson till Sverige, men på inrådan av Abuzars läkare fattades beslutet att den lille överlevaren i stället skulle få åka till Kanada, där han har fler släktingar som kan ta hand om honom.

– Jag behöver absolut inte oroa mig, han är i goda händer. Det finns många frivilliga som vill ta emot honom. Det viktigaste var att först och främst få ut honom ur Afghanistan så att han kan få den terapi han behöver, säger Faisal Khan.

Sköts i huvudet

Under attentatet blev Abuzar skjuten flera gånger, bland annat i huvudet och i benen. Han har stora ärr på kroppen men har fysiskt återhämtat sig förhållandevis bra.

– Det är ett mirakel att han överlevde. Med tanke på omständigheterna mår han jättebra. Men just nu är det lite för tidigt att säga hur han verkligen mår. Vi får vänta tills allt lugnat ner sig och se hur han hanterar situationen, säger Fasal Khan.

Enligt honom är det ingen i släkten som har berättat för Abuzar vad som hänt med hans föräldrar och syskon. I stället kommer ett krishanteringsteam att titta på vad han minns och vilka åtgärder som ska vidtas.

– Med tanke på hans ålder är jag osäker på att han vet vad som har hänt. Men han vet i alla fall att hans mamma och pappa inte längre finns hos honom. Men jag har en känsla av att han förstår mer än vad vi anar.

”Vill jättegärna träffa honom”

Faisal Khan har dagligen kontakt med släktingarna i Toronto, men än har han inte pratat med lille Abuzar själv.

– Jag vågar inte, jag är inte stark nog. Jag satt bredvid honom när han låg i koma, men det har varit väldigt mycket folk omkring honom sedan han vaknade. Jag vill ge honom den tid han behöver tills det har lugnat ner sig. Just nu behöver han inte ännu en farbror som han inte har haft kontakt med tidigare.

I nuläget är ingen resa inplanerad, men i framtiden vill Faisal Khan åka till Kanada och hälsa på sin brorson.

– Det är mitt största önskemål. Han är den ende som jag kan känna igen min bror i och jag vill jättegärna träffa honom. Han är inte bara en hjälte utan också en del av Sardar.

Enligt Faisal Khan har hans brorson blivit en hjälte i hela Afghanistan och var en av anledningarna till det höga valdeltagandet i april.

– Jag har pratat med många som säger att de röstade för Abuzars skull. Det gör honom till en väldigt viktig människa både för vårt liv och vårt samhälle.