Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Ungliberaler dömer ut Folkpartiets EU-lista

Publicerad 2014-02-02

Folkpartiet går till EU-val med den äldsta listan någonsin i Sverige.

Det anser Liberala ungdomsförbundet, som nu kritiserar partiledningen hårt.

– Risken är att de unga inte kommer rösta på oss, säger Emma Söderberg Majanen, ungdomsförbundets andre vice ordförande.

I fredags presenterade valberedningen sitt förslag på hur Folkpartiets lista ska se ut inför valet till Europaparlamentet i maj. Den toppas av EU-veteranen Marit Paulsen, 74, som nyligen meddelade att hon vill stanna kvar i Bryssel en mandatperiod till.

FP har i dag tre platser parlamentet. Paulsen har där sällskap av Cecilia Wikström, 48, som hamnade tvåa på listan och Olle Schmidt som inte kandiderar den här gången. Trea på valberedningens lista är Jasenko Selimovic, 45, som idag statssekreterare hos integrationsminister Erik Ullenhag.

LUF till attack

Men nu får valberedningen hård kritik av Liberala Ungdomsförbundet, LUF, som tycker att toppnamnen är en alltför ålderstigen skara. På den sista valbara platsen finns riksdagsledamoten Tina Acketoft, 47. Det innebär att medelåldern på de fyra personerna i toppen är 53,5 år. En siffra som LUF tycker är alldeles för hög.

– Vi tycker det är väldigt kompetenta kandidater i toppen. Vi stödjer ju Marit Paulsen till exempel. Men vi är kritiska till att listan är så pass medelålders. Som det är nu är listan den äldsta som något parti någonsin haft i Sverige inför ett EU-val, säger Emma Söderberg Majanen, ungdomsförbundets andre vice ordförande.

Inte förrän på femte plats återfinns en yngre liberal, LUF:s vice ordförande Erik Scheller, 25, som också arbetar som politisk sakkunnig hos jämställdhetsminister Maria Arnholm.

Emma Söderberg Majanen menar att situationen är djupt problematiskt.

– Vi har tittat bland väljare i allmänhet och där ser vi att unga är mer positiva till EU än väljare generellt. För FP:s skull vore det bättre med en yngre lista för att kunna attrahera de unga, säger hon.

Vill ha Scheller

Även i det provval som genomförts hamnade Scheller utanför valbar plats.

– I de analyser FP gjorde efter valet till EU-parlamentet 2009 lyfte man fram att det är viktigt att ha unga kandidater. Vi önskar att valberedningen och FP-medlemmarna hade gett större uttryck för det när de satte listan, säger Söderberg Majanen.

Ungliberalerna är nu rädda att FP kommer tappa stöd i valet.

–Unga behöver se kandidater de kan identifiera sig med, säger Söderberg Majanen.

"Håller inte med"

Olle Schmidt är ordförande i den valberedning som tagit fram listan. Han är medveten om kritiken.

– Vi har gått efter kompetens, skicklighet, vilka som brinner för Europafrågor och sen har givetvis provvalet vägt tungt. Ungdomsförbundet har ju dessutom sagt att folk ska rösta på Marit, som ju har erfarenhet och inte är så ung, säger han.

Han säger också att valberedningen inte höll med i det som LUF förde fram.

– Det var så tydligt resultatet i provvalet. Deras kandidat Erik Scheller,26, står ju på en mycket hög plats, men honom vill de flytta upp. Vi får se vad som händer. Jag tycker inte att listan ser så konstig ut. Det avspeglar vad FP:s medlemmar vill.

Valberedningen har också diskuterat LUF:s argument om att det vore bra med en ung kandidat då unga väljare är mer EU-positiva.

– Men vi landade i det här. Vi ska dessutom ha ha spridning när det gäller mångfald, kön och geografi, säger Olle Schmidt.

FP:s slutgiltiga lista inför valet spikas av partirådet 14 februari.