Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

"Vi får inte stoppa barnsexköpare"

Publicerad 2013-08-29

Polis som jobbar mot barnprostitution: "Lagen är skamlig"

Simon Häggström på Citypolisens prostitutionsgrupp

Bara två poliser i Sverige jobbar mot barnprostitution – och de får bara agera i Stockholm.

De kan bara se på när män öppet annonserar för att få köpa sex av barn.

– Lagen vi har är skamlig. Och ser man till domarna de här männen får verkar det som om man tycker mer synd om dem än barnen, säger Simon Häggström på citypolisens prostitutionsgrupp.

Enligt citypolisens prostitutionsgrupp i Stockholm har marknaden för att köpa och sälja sexuella tjänster av barn på internet ökat dramatiskt.

– Typen och omfånget av tjänster som erbjuds och efterfrågas är skrämmande. Dessutom är det bara toppen på ett isberg vi ser, utanför detta kommer alla de som inte annonserar utan bara svarar på annonser. Mörkertalet kan vara hur stort som helst.

”Inser att de kan köra på”

Han är en av två poliser i Sverige som jobbar med att utreda barnprostitution på nätet. Om responsen på Sveriges Radios falska annons säger han:

– Det var lite. Skulle de lagt ut tjejen som 15 eller 16 hade de fått fler svar. Många vet att är det under 15 blir det våldtäkt. Hundra på en vecka är inte speciellt mycket i de här sammanhangen. Där ser du hur förstörd man är.

Enligt Simon Häggström är polisen starkt begränsade när det gäller metoder de kan ta till för att komma åt förövarna. Ofta kan de bara se på när män på nätet köper barnsex.

– Det primära är att hitta barnen, det sekundära är att hitta männen. Det är extremt svårarbetat. Lagstiftningen hänger inte med. Det är väldigt frustrerande att de som ägnar sig åt det här inser att det bara är att köra på, eftersom de vet att det är så få som jobbar med detta.

Han uppger att polisen inte kan gå ut med vilka spaningsmetoder man använder i dagsläget, eftersom det då skulle kunna leda till att förövare förändrade beteendemönster för att inte bli upptäckta.

Fyra i fängelse – på fem år

– Just nu är vi två poliser i hela landet som jobbat med den här problematiken och vi har bara mandat att jobba i Stockholm. Det innebär att vi har konstant dåligt samvete eftersom vi ser annonser över hela landet. Det finns i varje län.

– Män kan i dag lägga ut annonser på nätet där man efterfrågar barn att ha sex med mot betalning utan att det betraktas som straffbart. Det tycker jag är skamligt. Det borde vara olagligt. Lagstiftningsmässigt pratar man om "allmänt ställda" annonser: eftersom det inte är riktat mot en speciell person är det inte straffbart.

– Vi tar ett fåtal av männen och tittar man på vad får de för domar är det nedslående.

Enligt Dagens Nyheters granskning anmäldes 542 fall av köp av sexuell handling av barn i Sverige mellan åren 2006-2010. Av dessa ledde endast 26 till fällande dom, varav fyra fall till fängelse. Övriga har fått villkorlig dom, skyddstillsyn, böter och strafföreläggande.

– I min värld finns inget annat straff än fängelse för de här männen. Det handlar om ett signalvärde, att det här är något som samhället inte accepterar. Ibland när jag läser domarna, där man lyssnar på männens snyfthistorier om alkoholproblem och annat, får jag en känsla av att man tar mer hänsyn till förövarna än till barnen, säger Simon Häggström.