Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Svanarna var fina och harmoniska”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-25

Nu åtalas kvinnan som levde med 11 fåglar på 27 kvadrat

Kvinnan som älskar svanar säger i tingsrätten att de elva djuren i hennes lägenhet var ”glada”.

Men hon åtalas för djurplågeri.

Hur kunde det gå så långt? undrar jag.

Det var den 30 januari 2007 som polisen – larmad för misstänkt likstank – fann elva svanar på 27 kvadratmeter i en lägenhet på Kungsholmen.

Bara två dagar tidigare hade något intressant hänt. Då kom Roland Staav från Naturhistoriska museet till samma lägenhet för att ringmärka en av de elva svanarna. Han känner kvinnan väl. Om det vittnade han igår.

– Vi har alltid haft nytta av hennes kunskaper, sa han.

Kände inte stanken

Enligt Roland Staav ägde ringmärkningen rum i trapphuset. Han hade ingen aning om att hon hade elva svanar hemma. Kände han inte stanken, den som fick grannarna att ringa polisen?

– Jag är van vid lukt, sa han i går.

Museet ville gärna fråga kvinnan om stadens svanar. Hon namnger fåglarna, känner dem, för detaljerade anteckningar. Staav intygar detta.

– De är ju som hennes barn.

Kan alltid ringa

Faktiskt känner alla som någonsin intresserat sig för vilda djur i Stockholmsområdet till kvinnan som älskar svanar. De kan alltid ringa om en svan i nöd. De vet att hon kommer, med ett lakan hon kan vira in svankroppen i och en Ikeakasse att bära den i.

Ibland har hon åkt taxi.

Kvinnan som älskar svanar fick inte vårda svanar hemma. Hon visste det. Hon har samarbetat med flera föreningar som arbetar ideellt med viltrehabilitering, den senaste stängde i oktober 2006.

Då började hon ta hem svanar.

Var det verkligen ingen av de besjälade djurvännerna som visste att hon slutligen hade elva svanar hemma? Var det ingen som ens anade att kvinnans kärlek till svanar kanske höll på att gå överstyr?

Var fanns omtanken? Gäller den bara djur?

Kvinnan som älskar svanar är snart 68, pensionerad laboratorieassistent, mycket energi i den späda kroppen. Hon har rensat stränder, hållit vakar öppna, vaktat dagar och nätter vid svanars viste och slutligen upplåtit sitt hem. Vilket patos!

Inte meningen

Vilken tillgång hon skulle kunna vara.

Hon är ledsen över att svanarna blev så många som elva. Det var inte meningen. Polisens bilder är förfärande: träck utmed väggarna, apatiska djur, flera med såriga fötter, en med bruten vinge hängande i en hudflik.

Fyra djur avlivades

Svanarna led, intygar flera veterinärer. Fyra djur avlivades.

Kvinnan som älskar svanar säger i tingsrätten att de elva djuren i hennes lilla lägenhet var ”glada, friska, harmoniska och fina”.

Åklagaren förordar skyddstillsyn och ett kännbart bötesstraff.