Israel: "Humanitär korridor upprättas”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-06

Löfte efter blodigaste dagen hittills

Tumult i Gaza city efter en tidigare israelisk attack på tisdagen.

Tisdagen beskrivs som den blodigaste dagen hittills i Gaza och totalt 70 personer uppges ha dödats.

Natten till onsdagen kom dock uppgifter om viss israelisk försonlighet mot Gazaborna.

– Israel kommer att upprätta en "humanitär korridor", sa Israels premiärminister Ehud Olmert tidigt på onsdagsmorgonen.

Tisdagens dödstal är det högst sedan Israel inledde sin markoffensiv i Gaza. Upp till 70 människor uppges ha dödats. Bland annat i attacker mot FN-drivna skolor i området, på en skola dödades 30 personer och 55 skadades, varav 15 svårt. Offren var barn och männsikor som sökt sig till skolan för att söka skydd.

Hittills har minst 660 palestinier dödats och omkring 2950 skadats. Flera hjälporganisationer talar om en omfattande humanitär kris. Något som nu premiärminister Ehud Olmert bemöter enligt Reuters.

– Israel kommer att upprätta en "humanitär korridor" för att motverka en kris som orsakats av offensiven i Gazaremsan, sa han i ett uttalande tidigt på onsdagsmorgonen lokal tid.

Åtgärden uppges innebära att regelbundna leveranser av livsviktiga varor till palestinierna ska tillåtas.

FN-skola besköts

Hundratals människor hade sökt skydd inne i FN-skolan när attacken genomfördes på tisdagen. De första uppgifterna talade om att det var en flygattack, men enligt vårdpersonal på plats var det israeliska stridsvagnar som sköt mot skolan. Två granater exploderade alldeles utanför skolbyggnaden.

John Ging, operativ chef för FN-organet Unrwa i Gaza, säger nu att preliminärt är det 30 människor som dödats i attacken mot skolan. Därutöver ska 55 personer ha skadats, varav fem mycket allvarligt.

”Hamas bär skulden”

Den israeliska militären säger i ett utlåtande att attacken mot skolan var ett svar på eldgivning som kommit inifrån byggnaden.

Israels utrikesminister Tzipi Livni lägger skulden på Hamas för de civila förlusterna i Gaza. Hamaskrigarnas taktik är enlligt Israel att ta skydd bland oskyldiga.

– Hamas borde ställas till svars för varje civil palestinier som dödas i Gaza, säger Tzipi Livni.

Fältsjukhus förstörda

Danska Folkekirkes nödhjälp slog tidigare i dag larm om att tre av deras fältsjukhus bombats av Israeliskt stridsflyg.

–  Vi är skakade över att israelerna går till direkt angrepp mot humanitära mål, säger Kasper Engborg, talesman på Folkekirkens Nödhjälp.

Sjukhusen var bemannade med lokala läkare och sjuksköterskor, men ingen var på plats när bomberna föll.

– Bilarna är tydligt märkta med rödakors-symboler. Det är ett brott mot Genèvekonventionen, säger Kasper Engorb

På tisdagen varnade Internationella rödakorskommittén (ICRC) för att den israeliska militäroffensiven i Gazaremsan orsakar allt fler civila offer. Organisationen kallar situationen för en ”omfattande humanitär kris”.

Rice i diskussion

Samtidigt rapporterar USA:s utrikesdepartement att utrikesminister Condoleezza Rice ska åka till FN-skrapan i New York under dagen för att delta direkt i försöken att få till stånd en vapenvila.

FN:s säkerhetsråd samlades på tisdagskvällen svensk tid för att diskutera krisen.

ANNONS