Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Pollenallergi snart året runt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-12

Klimatförändringar kommer att skapa nya gissel för pollenallergiker.

Nya allergiframkallande växter sprids och redan om några år kan pollensäsongen vara året om.

Pollenallergi drabbar var och varannan svensk – eller cirka 20 procent av befolkningen. Tidigare har snuvan och hängigheten mest varit ett vår- och försommargissel. Men i takt med att vintrarna långsamt blir varmare och våren kommer tidigare förlängs också växtsäsongen. Redan om några år kan det vara pollensäsong året om, bedömer Åslög Dahl, doktor i botanik och forskningschef vid företaget Botanisk analys i Göteborg.

– I år är fjärde gången på 2000-talet som hasseln börjar blomma före nyår. År som detta kommer att förekomma allt oftare i framtiden, och även inom det närmaste decenniet, säger hon.

Ogräs

På Astma- och allergiförbundets seminarium i Stockholm på onsdagen gav hon också flera exempel på hur vegetationen förändras när klimatet förändras. Skogen kryper uppför fjällsidorna, boken konkurrerar ut björken i södra Sverige och ogräset malörtsambrosia – som inte funnits i Sverige i mer än drygt tio år – sprider ut sig. Just malörtsambrosian kan ställa till problem, eftersom den är en av de värsta allergiframkallarna bland växter.

– När det gäller malörtsambrosian kan det bli besvärligt. Men det är inte säkert att allt blir värre. Det kan till exempel bli lättare att vara björkpollenallergiker – men det är på ganska lång sikt, säger Åslög Dahl.

Ny bild

Hon vill inte sia om klimatförändringen leder till att fler svenskar riskerar att drabbas av pollenallergi.

– Malörtsambrosian kan bli ett stort problem. Men det viktiga budskapet är att det kommer att se annorlunda ut. För att kunna ställa rätt diagnos måste man veta att situationen håller på att förändras. Det är en utmaning, säger hon och efterlyser fler stationer i landet för pollenmätning.

Med pollen i luften tolv månader om året kan man fråga sig vart den som plågas av sina besvär ska ta vägen.

– Till Island kanske. När folk frågar var de kan semestra brukar vi rekommendera skärgården eller fjällen, säger Åslög Dahl som själv inte är pollenallergiker.

– Som väl är, för då skulle jag inte orka hålla på med det här jobbet. Det är viktigt för dem som inte är allergiker att förstå att hela kroppen påverkas. Man blir trött, hängig och okoncentrerad. Det är verkligen inget nöje att ha pollenallergi, konstaterar Åslög Dahl.