Här finns jobben

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-24

Norrbotten trotsar krisen – och jagar arbetskraft i söder

PAJALA. Niclas Dahlström, 37, fick nog av bilköer, dyra bostäder och snöfria vintrar.

Han lämnade Stockholm och tog med sig familjen till Norrbotten – och ett jobb i gruvnäringen.

– Det finns ingen mer spännande plats i Sverige just nu, säger han.

Redan en timme före informationsmötet börjar invånarna i Kaunisvaara strömma till byns Folkets hus. Niclas Dahlström står i dörren, småpratar och hälsar folk välkomna. Många har han träffat tidigare under sina resor i byarna norr om Pajala.

Ute är det minusgrader och marken täcks av nysnö. Niclas Dahlström är klädd i svart kavaj, alla andra har vinterkläder. Det, och att han till skillnad från de flesta andra i lokalen inte växlar obehindrat mellan svenska och finska, är det enda som skvallrar om att han inte bott här i hela sitt liv.

– Finskan får bli mitt nästa projekt, säger han och skrattar.

Tröttnade på bilköerna

Niclas Dahlström var chef på en friskola i södra Stockholm, men längtade efter en ny utmaning och en lugnare tillvaro för sin dotter Ella. Familjen var trött på bilköer och överfulla tunnelbanetåg.

När både Niclas och hustrun Monica hittade jobb i Luleå gick flyttlasset.

– Dygnet har fått tre-fyra extra timmar, allt är inom fem minuters bilväg. När jag går på hockey kan jag skjutsa hem dottern i pausen och ändå hinna se nästa period. Det går inte i Stockholm, säger han.

I stället för en skola i Skarpnäck sköter Niclas Dahlströms sedan i augusti gruvföretaget Northland Resources kontakter med myndigheter och lokalbefolkning.

Jobbet är på många sätt tacksamt. På 50 år har Pajalas befolkning minskat från 15 000 invånare till 6 500 och gruvplanerna tas emot med öppna armar i bygden.

Hans största utmaning är inte oron för jaktmarker och fiskevatten – utan att pajalaborna blivit blåsta förr. Att företaget redan har 70 anställda på plats och satsar hundratals miljoner kronor på provborrningar och maskiner har mildrat tveksamheten.

Kan ge upp till 6 000 nya jobb

– Jag är positiv, men vi är luttrade här, säger gymnasieläraren Karl-Gunnar Rova, en av besökarna på informationsmötet i Kaunisvaara.

Företaget planerar för brytning av järnmalm på tre platser, två norr om Pajala och en på andra sidan finska gränsen. När alla gruvorna är i drift betyder det 4 000-6 000 nya jobb i kommunen.

– Det är en hisnande utveckling, det handlar om en total samhällsomvandling,

säger Pajalas kommunalråd Bengt Niska (s).

För att hitta folk till alla nya projekt i Norrbotten riktas blickarna söderut. För två veckor sedan reste representanter för fem kommuner i länet till Stockholm för att värva folk.

Vill åka till Göteborg

Redan nu planeras fler värvningsresor med fokus på orter där många är på väg att bli av med jobben. Nästa höst vill Niclas Dahlström åka till Göteborg, där han växte upp.

– Industriarbetare från Västsverige är högintressanta. Duktiga tjejer och killar som jobbat på Volvo kan sannolikt göra ett bra jobb här också, säger Niclas Dahlström.

Outbyggda älvar, närheten till det finska skidområdet Levi, bra skolor och billiga hus är några av de argument han laddat med för att locka folk att flytta norr om polcirkeln.

Ordet kris hörs sällan

– Med två industriarbetarlöner får man väldigt mycket för pengarna här, säger han.

Visst finns en oro för finanskrisen även i Norrbotten.

LKAB meddelade i veckan att bolaget drar ner produktionen och inte förnyar kontrakten med 250 vikarier.

Men ordet kris hörs sällan här.

Redan klubbade jätteinvesteringar innebär en mjukare lågkonjunktur än i resten av landet.

– Visst kommer det bli lite tuffare ett tag, men i det stora hela ser det bra ut, säger Göran Nilsson, chef på arbetsförmedlingen i Luleå.

Niclas Dahlström planerar för en framtid i Norrbotten.

– Att vi skulle lämna Norrbotten de närmaste tio åren är uteslutet. Det finns ingen mer spännande plats just nu. Och så gillar vi vintrarna.

Det hette ”Vi flytt int”. Nu gäller ”Flytt hit”. Samtidigt som nya varsel dagligen drabbar södra Sverige bubblar det av framtidstro i Norrbotten. Där planerar kommuner och företag värvnings- resor till krisorterna i söder.

ANNONS