Vi sparade 400 000 kronor på att bygga själva

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2004-02-01

Tina och Jonas slet tio veckor - sedan var drömhuset färdigt

Ett trappsteg ner från köket ligger den ljusa matplatsen, som övergår i ett vardagsrum.

Tio veckor av hårt arbete.

Sedan stod Tina Koskis och Jonas Granströms

nybyggda drömhus klart.

— Det var jobbigt, men

jättekul. Vi skulle absolut kunna tänka oss att göra om det, säger de.

Tina och Jonas

Stockholmsparet hade länge letat efter ett eget hus och insåg rätt snart att det mest ekonomiska var att bygga nytt. De föll direkt för det första visningshus de klev in i.

– Men det var alldeles för dyrt för oss, så vi försökte istället göra om alla andra hus vi tittade på så att de skulle likna visningshuset. Det blev precis lika dyrt, säger Tina.

Hon och Jonas kom då på att de skulle köpa ett monteringsfärdigt hus – och övertala Jonas pappa och farbror att bygga det.

– Eftersom min farbror har en byggfirma slöt vi ett avtal med honom. Han var kvalitetsansvarig och såg till att allt gjordes på rätt sätt i rätt ordning, säger Jonas, som liksom Tina la ner mycket jobb på förarbetet.

Inför husbygget läste de på om allt – från torpargrunder till ventilation och belysning. De ringde runt till olika experter och grillade hussäljaren rejält.

Ställde kontrollfrågor

– Han tyckte att vi var jättejobbiga. Men vi ville gå igenom hela kontraktet och ställa kontrollfrågor. När säljaren inte kunde svara tog vi kontakt med konstruktionsavdelningen på Götenehus, säger Tina.

Men trots att hon och Jonas försökte att tänka på allt, stötte de på problem när det var dags att göra upphandlingen med rörmokare och elektriker.

– Vi missade att rören kommer med rörmokaren och elprylarna med elektrikern. Husleverantören informerade inte i sina avtal om att standardmaterial för sådant inte ingick i byggsatsen. Det blev en extra kostnad vi inte hade räknat med, säger Jonas.

I början av juni 2002 lades grunden till huset. Den 24 juni restes stommen och bygget satte igång på allvar. Jonas och Tina tillbringade semestern med hårt arbete.

– Pappa la det mesta av tegeltaket och min farbror började sätta upp innerväggar. Första två dagarna hade vi dessutom ytterligare en rutinerad byggare till hjälp. Det behövdes eftersom det är lite av plockepinn i början när allt material ska sorteras upp, säger Jonas.

Bästa hus för pengarna

– Vi själva sprang runt och hjälpte till så mycket som möjligt för att det skulle gå snabbare. Våra mammor var också med och isolerade och målade, säger Tina.

Det höga tempot var nödvändigt för att pressa kostnaderna. Under byggtiden dras man med dyrare lån, så kallade byggnadskreditiv, som läggs om till normala villalån så snart det nya huset är slutbesiktigat och godkänt.

I september 2002 flyttade Tina och Jonas in i sitt nya hem.

– Med tanke på vår plånbok har vi fått ut bästa möjliga hus för pengarna, säger Jonas.

Han och Tina har sparat cirka 400 000 kronor på att göra stora delar av arbetet själva.

– Vi är ganska försiktiga av oss och vill kunna sova gott om nätterna. Därför är det viktigt att ha en bra marginal ifall man råkar ut för höjda räntor eller andra oförutsägbara utgifter, säger Tina.

Tinas och Jonas bästa tips: Slösa med eluttag - du slipper massa skarvsladdar

Så lyckas du med ditt husbygge

Anna Kult

Följ ämnen i artikeln