Såg hundratals döda fåglar på vägen: ”Var surrealistiskt”
Publicerad 2017-12-12
När Mikael Lind kom körandes fick han se något som fick honom att häpna – på vägen låg ett hundratal döda fåglar, skriver Allehanda.
– Det var surrealistiskt, säger han till Aftonbladet.
Det var en söndag i november som Mikael Lind kom körande på Gottnevägen i Örnsköldsviks kommun. Plötsligt såg han att det var klumpar på marken – vid första anblick trodde han att det var stenar, men det var något helt annat.
– Det var småfåglar som var där. När jag kom fram så flyttade de inte på sig så jag saktade ned.
Trots att han saktade ned rörde de inte på sig, längre fram när han stannade upptäckte han att tre-fyra stycken hade fastnat i hans bil. Mikael vände tillbaka för att se vad som stod på. Då såg han att det låg ett hundratal döda fåglar, av arten gråsiskor, på vägen.
– Det var döda fåglar men också många levande, det var som om de var paralyserade eller påverkade. De hade ett märklig beteende, säger han och fortsätter:
– Det var flera bilar som körde på och fåglarna blev ihjälkörda en efter en.
Scenen var som hämtad ur Hitchcock-filmen ”Fåglarna” beskriver han. Mikael noterade att vägen var nysandad.
– Jag tänkte att de ätit något olämpligt, någon sand eller liknande. Jag har aldrig sett något sådant tidigare. Jag har frågat folk och det är ingen som sett något liknande. Det var surrealistiskt.
Biologen: ”Tyckte det var mystiskt”
Han kontaktade biologen Anders Forsberg på miljökontoret i Örnsköldsviks kommun. Denne i sin tur tog kontakt med Statens veterinärmedicinska anstalt.
– SVA hade inte hört talas om något liknande, så de var väldigt intresserade att få in prover. Jag åkte ut dit på måndagen, men då fanns inte ens en enda fjäder kvar tyvärr, säger Anders Forsberg till Allehanda.
De hade några teorier om vad det kan röra sig om men det går inte att dra någon slutsats utan prover.
– Det finns inget som talar för att det är något onaturligt. Det är naturligt att fåglar dör på vintern på grund av att tillgången på mat minskar och fåglarna blir försvagade. Det kan ju vara en anledning till att de upplevdes som paralyserade, säger Anders Forsberg.
Enligt honom ska det inte finnas någon anledning till att känna oro för att de ska ha varit förgiftade eller liknande.
–– Vissa fåglar äter sand för att mala sönder sin mat. Hur det är med gråsiskor vågar jag inte svara på, men att de äter sand behöver inte vara konstigt. En sannolik teori är att de blivit försvagade och inte haft energin att flyga iväg, men det är svårt att slå fast något. Det som SVA tyckte var mystiskt var att det rörde sig om så många fåglar på samma gång, säger han till Allehanda.