Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Vinterbad en hälsoboost – men inte för alla

Publicerad 2021-01-24

För många är tanken på att sänka ned kroppen i en iskall vak fortfarande främmande, men skaran av hängivna vinterbadare ökar stadigt och de hälsomässiga fördelarna uppmärksammas alltmer.

Starkare immunförsvar, bättre sömn, mer energi och ett obeskrivligt lyckorus. Hälsotrenden med kalla dopp – för här det är snabbdopp på cirka 15–30 sekunder vi pratar om – vinner stadigt ny mark och nya utövare som framhåller att vinterbadandet gjort dem mer välmående både fysiskt och psykiskt.

Jarkko Enqvist, 65 år, från Skellefteå är en mångårig vinterbadsentusiast och aktiv i föreningen Mörkrets och kylans glada vänner. I vinter sätter corona stopp för organiserade bad, men Jarkko och hustrun Tiina är i minst en gång i veckan i en vak i Skellefte älv.

– Jag får en endorfinkick och känslan både under och efter badet är befriande. Det här är empiriska iakttagelser och inga vetenskapliga fakta, men jag mår bra av det, blir piggare, inte så lätt förkyld och får bättre förståelse för mörker och vinter. Det är beroendeframkallande helt enkelt, säger han.

Mindre infektioner

Det saknas mer djupgående forskning om vinterbad och den forskning som finns har i huvudsak gjorts på redan friska personer, men medicinska studier pekar bland annat på lägre risk för infektioner, bättre förbränning och förmåga att hantera stress. Nedstämdhet och depression är också områden som tros kunna påverkas positivt av kallbad.

– När vi startade föreningen 2009 sade i stort sett alla svenska läkare att vinterbad är skadligt. I dag har de flesta annan kunskap och har svängt i frågan. Jag skulle säga att det är det enklaste och billigaste sättet att hålla sig pigg och frisk under vintern, säger Jarkko Enqvist.

Inget för hjärtsjuka

Fredrik Nyström, professor i internmedicin och endokrinologi vid Linköpings universitet, är en av dem som tittat närmare på hälsoeffekterna av att utsätta sig för kyla och han håller med om att det finns flera fördelar.

– Jag är för den här trenden med att köldhärda sig och tror att det kan få både psykiska, psykosociala och kroppsliga förbättringar som följd, även om det inte finns jättebra studier på det. Men vi har i alla fall konstaterat att man höjer sin metabolism, man slösar mer energi och har därmed större chans att hålla kroppsvikten.

– Personer med hjärtsjukdomar eller allvarligare blodtrycksproblem bör dock avstå från vinterbad eller åtminstone vara väldigt försiktiga. Den akuta stressen som den snabba temperaturförändringen ger kan orsaka kraftig blodtrycksstegring och ökad hjärtfrekvens, säger Fredrik Nyström.

Behåll mössan på

För att få de omtalade hälsoeffekterna bör hela kroppen vara under ytan – dock inte huvudet. Dykning rekommenderas inte och när man doppar huvudet ökar värmeförlusten, vilken kan leda till för låg kroppstemperatur.

– En naken kropp förlorar 50 procent av kroppsvärmen genom huvudet. Därför är det viktigt att behålla mössan på när du vinterbadar, säger Jarkko Enqvist.

TT: Vad har du för tips till någon som ska ge sig på sitt första dopp i en isvak?

– Värm upp kroppen först med en kort springtur eller gympa så att du har blodcirkulationen i gång. Gå ner till höften ungefär, andas in, och sedan doppar du dig till ner till axlarna och börjar andas. Alla nybörjare får kramp och börjar hyperventilera, det är en naturlig reaktion, men stanna där i 10–15 sekunder så får du en bra upplevelse.

– Det utbryter en kamp mellan kroppen och knoppen. Kroppen säger "vad håller du på med, det är ju kallt, du ska snabbt bort härifrån!", men går du upp mitt under paniken så förstärker du bara känslan av att det här är farligt, säger Jarkko Enqvist.

Hormonruset avtar

Efteråt är det viktigt att snabbt klä på sig och ha skor nära till hands för blodcirkulationen i fötterna är sämre och det är lätt att tappa balansen och sparka i saker.

– Ungefär en timme efter att man badat kommer en "flashback" och man börjar frysa. Vet man inte om det så är det lätt att tro att "nu blir jag förkyld", men det är en vanlig reaktion. Min teori är att det beror på att hormonruset som man får av badet börjar att avta, säger Jarkko Enqvist.