Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

M: Obligatorisk språkförskola i utsatta områden

Owe Nilsson/TT

Publicerad 2020-12-14

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M). Arkivbild.

Moderaterna föreslår en strategi för det förebyggande arbetet mot brott med nya insatser för barn – utökad språkförskola och obligatorisk lovskola i utsatta områden.

Partiet föreslår också en helt ny socialtjänstlag.

I sitt jultal påminde moderatledaren Ulf Kristersson om ett förslag från Liberalerna.

– För tre år sedan lanserade Liberalerna ett förslag om obligatorisk språkförskola för alla nyanlända barn. Det tyckte vi var klokt. Nu verkar förslaget ha kommit bort bland januariöverenskommelsens alla 73 punkter. Men vi står redo att införa obligatorisk språkförskola efter valet 2022, säger partiledare Ulf Kristersson.

Två tankar

– Däremot är problemet nu större än bara nyanlända barn. Även många barn som är födda här behöver extra stöd i svenska. Moderaterna föreslår därför att språkförskolan utökas till alla barn i utsatta områden, vars föräldrar inte talar bra svenska, säger Kristersson.

Moderaterna vill också slopa ämnet "elevens val" och omfördela timmarna för de elever som inte når målen i svenska eller läser svenska som andraspråk.

Läxfritids ska införas för barn på lågstadiet i utsatta områden. Minst hälften av tiden ska läggas på läxläsning. Undervisningstiden ska utökas med en timme per dag från lågstadiet. Kommunerna ska bli skyldiga att erbjuda lovskola i fyra veckor i årskurs 6-9, som blir obligatorisk för elever som inte har betyg för att komma in på gymnasiet.

– Man måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt: både knäcka de kriminella gängen, och fö̈rebygga att nya barn dras in i dem. Vi begriper båda sakerna, säger Kristersson.

Medicinsk kompetens

Moderatledaren inledde sitt jultal med alla äldre som drabbats av coronapandemin.

– Frågan varför just Sverige har mycket större smittspridning, mångdubbelt fler dödsfall och i viktiga avseenden har valt en helt annan strategi än andra länder behöver ett svar, säger Kristersson.

– Frågan måste stä̈llas – vad kunde Sverige ha gjort bättre? Och svaren måste lära oss att inte göra om våra misstag, nästa gång vi drabbas av en stor kris.

– En konkret slutsats är att alla äldreboenden behöver mer egen medicinsk kompetens. Det har inte funnits på flera decennier, och varje regering sedan ädelreformen på 90-talet, har känt till problemet. Nu måste vi göra någonting åt det, säger Ulf Kristersson.

Följ ämnen i artikeln