Hissar flaggan – hävdar ”juridisk kontroll” i Bachmut

Publicerad 2023-04-03

Wagnerbossen Jevgenij Prigozjin publicerade sent på söndagskvällen en video i mörkret.

Han säger han har hissat den ryska flaggan i Bachmut i östra Ukraina:

– Juridiskt sett har vi intagit Bachmut.

Följ ämnen
Ukraina

Jevgenij Prigozjin, chef för den ryska privatarmén Wagnergruppen, la ut klippet i sina sociala medier på söndagskvällen. Videon är filmad i mörker. Han uppger sig ha hissat den ryska flaggan vid stadshuset i Bachmut i östra Ukraina.

Efter många månader av hårda strider i helvetesstaden säger Prigozjin att den har intagits ”i juridisk mening”.

I klippet hyllade han också krigsbloggaren Vladlen Tatarskij som dödades i en explosion i St Petersburg på söndagen. Den inträffade i ett kafé som tidigare ägts av Prigozjin och som drivs av en organisation han har koppling till.

– Vi hissade en rysk flagga med texten ”Vila i frid Vladlen Tatarskij” och en Wagner-flagga. Juridiskt sett har vi intagit Bachmut, säger han i klippet och påstår att de ukrainska styrkorna är koncentrerade i stadens västra delar.

Prigozjins utspel att Bachmut skulle ha fallit har inte kommenterats av varken Ryssland eller Ukraina officiellt. Uppgifterna går också emot de senaste veckornas samstämmiga rapportering i väst om att invasionsstyrkorna snarare har tryckts tillbaka i staden.

Så sent som på lördagen uppgav den amerikanska tankesmedjan ISW i sin dagliga rapport att rysk militär inte gjort några bekräftade framsteg i slaget om Bachmut.