Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Gamla blöjor blev hus

Publicerad 2023-05-20

Forskare har lyckats återanvända gamla blöjor för att bygga hus. Nästan en tiondel av den sand som ingick i cement och murbruk i huset gick att ersätta med blöjrester.

Det är japanska forskare som undersökt om delar av vårt avfallsberg skulle kunna återanvändas. Efterfrågan på billiga och hållbara material för nybyggen är stor, framför allt i låginkomstländer och forskarna valde därför att undersöka just om blöjor kunde bli byggmaterial.

I ett projekt i Indonesien testade forskarna olika varianter med olika andel blöjrester för att undersöka hur högt tryck de klarade och vad som skulle kunna lämpa sig i ett husbygge.

Ersatte 27 procent

Använda blöjor genomgick en särskild process där tvättades, torkades i värme och strimlades. Därefter mixades resterna med cement, sand, vatten och grus. De kom fram till att upp till 27 procent av sanden i cement och murbruk i balkar och kolonner kunde ersättas av blöjrester och 40 procent av murbruket i innerväggar kunde ersättas för att bygga ett enplanshus på 36 kvadratmeter.

1,7 kubikmeter avfall

Totalt kunde 8 procent av all sand i ett hus bytas ut vilket enligt forskarna motsvarar 1,7 kubikmeter avfall. Studien har publicerats i tidskriften Scientific Reports och forskarna bakom den konstaterar att om metoden skulle implementeras skulle det kräva engagemang av stat och företag för att samla in och behandla de använda blöjorna.

De konstaterar att det handlar om ganska komplicerade processer att ta hand om använda blöjor på det sätt som krävs och att det idag främst är höginkomstländer som har tillgång till sådana metoder.

Regler för byggnader skulle också behöva anpassas så att blöjrester tillåts som byggmaterial, skriver de.