Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Bidens hint efter ryska reträtten: Får se om Ukraina vill kompromissa

Uppdaterad 2022-11-11 | Publicerad 2022-11-10

Tillbakadragandet från Cherson beskrivs som ett stort nederlag för Ryssland.

Nu menar Joe Biden att det kan öppna för fredsförhandlingar.

– Det återstår att se om detta leder till att Ukraina är villigt att kompromissa med Ryssland, sa den amerikanska presidenten under onsdagskvällen.

Följ ämnen
Ukraina

Under onsdagen meddelade den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu att de ryska styrkorna drar sig tillbaka från staden Cherson, regionhuvudstad i regionen med samma namn.

– För oss är de ryska soldaternas liv och hälsa alltid högsta prioritet, vi måste också ta hänsyn till hoten mot den civila befolkningen, sa han under onsdagen.

Styrkorna kommer istället att placeras på den västra sidan av floden Dnjepr. Beslutet var nödvändigt enligt den ryska militären på att det är omöjligt att försörja staden och få den att fungera.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu.

Biden: Ryssland har stora problem

Cherson är den enda regionhuvudstad som Ryssland intagit sedan invasionen 24 februari. Det är också en av de fyra städer som annekterades olagligen i september.

Reträtten beskrivs av bedömare som ett stort nederlag, både militärt och politiskt.

President Joe Biden kommenterade den i ett tal under onsdagskvällen.

– Det här bevis på det faktum att de har stora problem med den ryska militären, sa han enligt Reuters.

Han antydde att tillbakadragandet skulle kunna öppna för fredsförhandlingar mellan Ryssland och Ukraina.

– Det återstår att se om detta leder till att Ukraina är villigt att kompromissa med Ryssland, sa han, samtidigt som han underströk att USA inte kommer att tala om för Ukraina vad de ska göra.

”Måste vara villiga att se en fredlig lösning”

Både republikaner och demokrater har de senaste veckorna satt press på Vita huset för att få till en diplomatisk lösning på kriget.

Och enligt Politico har samtal har förts mellan Washington och Kiev i flera dagar. En källa säger att man från amerikanskt håll har framfört att Ukraina måste visa att de är villiga att se en fredlig lösning på kriget.

– Det betyder inte att de behöver sätta sig vid förhandlingsbordet nu. Vi tror inte ens att det här är rätt läge att göra det utifrån vad Ryssland gör, säger källan.

– Men de måste visa en vilja att lösa konflikten för ingen vill att den ska upphöra mer än Ukraina, fortsätter den.

Volodymyr Zelenskyj har tidigare uteslutit en fredlig lösning så länge Putin är kvar vid makten. Det kravet fanns dock inte med bland de fem villkor han nyligen ställde upp för att Ukraina ska sätta sig ner i fredsförhandlingar.

Villkoren är nu att Ukraina får tillbaka de ockuperade områdena, att Ryssland respekterar FN-stadgar och står för alla skador invasionskriget orsakat, att krigsförbrytare straffas och att Ryssland garanterar att de aldrig startar ett krig mot Ukraina igen.

En ukrainsk civil, Yuri Shapovalov, ror en båt med varor och med en ukrainsk soldat över en flod i Cherson. Alla ryska medborgare har evakuerats från området.

Ukraina: Har tagit tillbaka 12 områden

Efter beskedet om att ryska styrkor dra sig tillbaka säger den ukrainska militären att man tagit tillbaka tolv områden i söder, bland annat orten Snihurivka, fem mil från Cherson.

Men den påstådda ryska reträtten möts med skepsis. Istället är man är vaksam på om Ryssland gillrat en fälla.

– Det finns ingen poäng med att tala om rysk reträtt förrän den ukrainska flaggan vajar över Cherson, sa Podoljak under onsdagen enligt Reuters.

Han hävdar på Twitter att Ryssland vill förvandla Cherson till en ”dödens stad”. Han anklagar ryssarna för att ”placera ut minor på allt de kan” med syftet att lägga staden i ruiner.

Enligt den amerikanska generalen Mark Milley tyder mycket på att Ryssland faktiskt har dragit sig tillbaka.

– De tidiga indikationerna tyder på att de (Ryssland) faktiskt gör det. De har gjort ett offentligt tillkännagivande att de gör det. Jag tror att de gör det för att bevara sina styrkor och för att upprätta försvarslinjer söder om floden Dnepr, men det återstår att se, säger Mark Milley.

Ukrainska soldater under övning på övertagna ryska stridsvagnar av modell T-72 i norra Ukraina, 28 oktober 2022.