Stadskärnorna i USA sjunker allt snabbare
Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-01-03
Stadskärnor på amerikanska östkusten sjunker allt snabbare.
New York, Baltimore, Long Island, Virginia Beach och Norfolk sjunker med fem millimeter per år, enligt en ny studie.
Husen i stadskärnorna sjunker mer än de globala havsnivåhöjningarna, som ligger på fyra millimeter per år, skriver brittiska The Independent.
Med den hastigheten kan byggnader undermineras, vägar skadas, gas- och vattenledningar likaså och det kan trigga i gång översvämningar vid kusten – speciellt i kombination med höjda havsnivåer längs kusten som orsakats av klimatförändringar, varnar forskarna i studien som publicerats i vetenskapliga tidskriften PNAS Nexus.
– Fortsatta sättningar i samma takt borde oroa. Framför allt i folktäta och tättbebyggda områden och där man underlåtit att underhålla infrastruktur historiskt sett, säger studiens huvudförfattare Leonard Ohenhen från Virginia Tech-universitetet.
Karta över förändringen
I studien analyserades flera års data från olika källor, inklusive rymdbaserade radarsatelliter, och forskarna byggde digitala kartor som visade extra var det sjunkande landskapet utgör störst fara.
De uppmätte, enligt uppgift, miljontals förekomster av sjunkande landmassor under flera år och skapade en av världens första högupplösta kartor av förändringen.
De kom fram till att en stor del av östkusten sjunker med minst två millimeter per år, något som påverkar över två miljoner människor och 800 000 egendomar, enligt forskarna.
– Problemet är att just där marken sjunker korresponderar det direkt med befolkning och infrastrukturnav, säger Ohenhen.
Uppåt 74 000 kvadratkilometer mark
Upp till 3 700 kvadratkilometer land sjunker med mer än fem millimeter per år, enligt studien.
Allt som allt påverkar sättningarna ungefär 2 000–74 000 kvadratkilometer mark, som är hem till 1,2–14 miljoner människor.
– Genom den här studien visar vi att marksättningarna inte är ett ogreppbart hot. Det här påverkar dig, mig – alla. Det må vara gradvis, men effekten är verklig, säger Manoochehr Shirzaei, en annan av studiens författare.
Han säger att den sjunkande marken kan drabba viktiga områden med betydande infrastruktur, som flygplatserna JFK och La Guardia med landningsbanor och tågförbindelser.
– Effekterna av dessa just nu och i framtiden är att potentiellt skada infrastruktur och öka risken för översvämningar, säger Ohenhen till The Independent.