Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Tysk använde propalestinsk fras – får böta

TT-AFP

Publicerad 2024-08-06 19.10

Demonstranter som deltar i en propalestinsk protest i Berlin i maj.

En domstol i Berlin har dömt en kvinna i 20-årsåldern att betala motsvarande cirka 6 900 kronor i böter efter att under en protest ha använt frasen ”From the river to the sea, Palestine will be free” (Från floden till havet, Palestina ska bli fritt).

Kvinnan använde frasen under en förbjuden sammankomst i Berlin den 11 oktober. Domstolen drar därför slutsatsen att kvinnans val av ord så kort efter terrorstämplade Hamas blodiga attack mot Israel den 7 oktober ”endast kan förstås som en förnekelse av Israels rätt att existera och ett stöd för attacken”.

Hennes advokat kallar domen för en ”mörk dag för yttrandefriheten”.

Frasen ses av vissa som en uppmaning till att förgöra Israel, medan andra menar att den helt enkelt vädjar om jämlikhet för palestinier och israeler.

Tysklands inrikesminister Nancy Faeser förbjöd frasen i november som en del av ett förbud mot Hamas aktivitet i landet.

Förbudet är dock kontroversiellt, och i olika delar av landet har domstolar avkunnat domar som involverar frasen – och många har funnit den tillåten.

Tyskland har visat ett orubbligt stöd för Israel sedan Hamas attack i oktober, men hållningen har lett till anklagelser om att palestinska röster marginaliseras.