Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Hizbollahs andreman: Vi har ersättare

TT-AFP

Uppdaterad 11.47 | Publicerad 10.39

Hizbollahs vice ledare Naim Qassem talade i gruppens tv-kanal. Arkivbild.

När Hizbollahs ledare dödas står ersättare redo att ta över, försäkrar shiarörelsens vice ledare.

I ett tv-sänt tal gör han gällande att det fortsatt råder full beredskap inför en eventuell markinvasion från Israel.

– Om israelerna vill genomföra en markoffensiv så är vi redo för det. De kommer aldrig att uppnå sina mål, säger Hizbollahs vice generalsekreterare Naim Qassem ungefär i ett tv-sänt tal, enligt en direktöversättning av Al Jazeera.

Hizbollah har ersättare till samtliga ledarpositioner inom rörelsen just för att kunna stå starka om och när de blir dödade, försäkrar han. Och han tillbakavisar israeliska uppgifter om att det var många ledarfigurer som dödades i fredagens anfall och säger att det bland annat var många vakter som närvarade.

Qassem, som formellt har trätt in i den dödade Hassan Nasrallahs ställe, tillkännager inte någon ny ledare. En sådan kommer att väljas på normal väg, så snart som möjligt, säger han.

– Alla vakanser kommer att fyllas. Jag vill att ni ska känna er förvissade om att valet kommer att ske med lätthet, eftersom vi står enade, säger Qassem, enligt den snabba översättningen från arabiska till engelska.

Han beskriver det som att Israel har tvingats evakuera massvis av människor när Hizbollah har beskjutit landet med en enda robot.

– Och fler kan följa, säger Naim Qassem, men han talar också om vikten av tålamod och förståelse för att rörelsens respons kan ta sin tid.

Det är det första officiella uttalande som kommer från Hizbollah sedan Hassan Nasrallah och flera andra personer dödades i ett israeliskt flyganfall mot ett kvarter i södra Beirut i fredags.

71-årige Naim Qassem var med vid Hizbollahs grundande på 1980-talet och har varit dess vice generalsekreterare och andreman sedan 1991.