Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Kamp mot vattnet i Tyskland – brandman död

TT

Publicerad 2024-06-02

Ett tåg har spårat ur, människor sitter fast i sina hem och en brandman har omkommit. Kraftiga skyfall orsakar stora problem i södra Tyskland.

Himlen öppnade sig i fredags och regnet har sedan dess orsakat översvämningar i delstaterna Baden-Württemberg och Bayern i södra Tyskland. På vissa håll har det registrerats mer regn på 24 timmar än vad som är normalt på en hel månad.

I Bayern har runt 40 000 räddningsarbetare satts in för att arbeta med översvämningarna, meddelar Bayerns ministerpresident Markus Söder enligt Süddeutsche Zeitung. Omkring 3 000 invånare i delstaten har behövt lämna sina hem.

En till brandman försvunnen

Ovädret spås dessutom fortsätta ända in på måndagen. Nödläge har utropats i flera distrikt och vädervarningar har utfärdats.

En brandman i 40-årsåldern har omkommit i samband med räddningsarbete i den bayerska staden Pfaffenhofen an der Ilm. Han skulle rädda en strandsatt familj när hans gummibåt kantrade.

I det bayerska samhället Offingen har en räddningsinsats inletts för att söka efter en frivillig brandman som försvunnit.

Några timmar efter dödsbudet brast två dammar i närheten av Pfaffenhofen an der Ilm, enligt lokala tjänstemän. I Schrobenhausen saknas en kvinna sedan hennes källare översvämmats. Polis och dykare har skickats dit, men har inte kunnat ta sig fram, rapporterar Deutsche Welle.

Scholz ska besöka

Förbundskansler Olaf Scholz väntas besöka de drabbade områdena på måndag, trots tyska vädermyndigheters varningar för ytterligare regn i södra och östra Tyskland då. I ett inlägg på X uttrycker han sitt deltagande och beskriver sin tacksamhet för de insatser som görs i kampen mot vattenmassorna.

Många gator, källare och bilar står helt eller delvis under vatten. Järnvägsförbindelsen mellan Stuttgart och Augsburg är stängd, meddelar Deutsche Bahn. Två vagnar i ett höghastighetståg som färdades på linjen spårade ur efter ett jordskred – men ingen av passagerarna skadades.