Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Fler sol- och våras – "mår fruktansvärt dåligt"

Björn Berglund/TT

Publicerad 05.15

Romansbedrägerierna riktas ofta mot äldre, ensamma och sårbara personer. Arkivbild.

Fallen där svenskar i hopp om kärlek får sina konton tömda blir fler. Under första halvåret 2024 anmäldes nästan 11 procent fler romansbedrägerier än förra året, enligt statistik från Brå.

– Och mörkertalet är jättestort, säger polisen Jan Olsson.

Det är försäkringsbolaget Dina försäkringar som har sammanställt preliminära siffror om bedrägerier från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Enligt dessa anmäldes 637 fall av romansbedrägerier under halvåret, vilket är en ökning med 10,8 procent jämfört med motsvarande period ifjol.

I de flesta fall av romansbedrägerier inleder bedragarna en falsk kärleksrelation med sina brottsoffer via nätet för att så småningom komma över deras pengar – via banköverföringar, kryptovaluta eller presentkort.

Tillvägagångssättet kan vara avancerat – både tekniskt och psykologiskt – och brotten begås i regel av nätverk utomlands, ofta i Västafrika.

Stort mörkertal

Orsaken till ökningen är helt enkelt att det går att tjäna så mycket pengar på verksamheten, tror Jan Olsson, som är kriminalkommissarie vid Nationellt it-brottscentrum.

– Ekonomin i de länder där de sitter och utför brotten är ju så pass dålig och det här är lukrativt, så därför blir det fler och fler som också vill få sin del av kakan. Det är inte så att västerlänningarna blir mer och mer lättlurade utan de blir nog snarare mer och mer vakna, men tyvärr inte tillräckligt, säger han till TT.

Många bedrägerier syns inte i statistiken, eftersom så många brottsoffer aldrig gör någon polisanmälan.

– De mår fruktansvärt dåligt och mörkertalet är jättestort. Tittar man på män till exempel så är det ju väldigt få som går in på polisstationen och berättar att de har blivit lurade på det här sättet. Det är ju stoltheten som står i vägen, säger Jan Olsson.

Något färre totalt

Även anmälningar om kortbedrägerier riktade mot äldre och personer med funktionsnedsättning ökade under perioden – med 20 procent från 175 till 210, enligt sammanställningen.

Annars är den vanligaste bedrägeriformen kortbedrägerier utan något fysiskt kort, oftast stulna kortuppgifter på nätet, som står för över 40 procent av alla anmälningar.

Totalt rapporterades 112 698 fall av bedrägerier under halvåret, vilket är en liten minskning jämfört med förra året. Men det rör sig fortfarande om historiskt höga nivåer.