Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Trump risas för att ha hånat USA-soldater

TT-AFP

Publicerad 2024-08-17

Adelson och Trump vid torsdagens kampanjmöte som bland annat skulle motarbeta antisemitism.

Donald Trump kritiseras för ett resonemang om att en civil medalj han gett en donator är bättre än USA:s högsta militära utmärkelse – för att soldater kan bli skjutna eller dödade, medan hans anhängare förblir ”friska och vackra”.

Under ett kampanjmöte i New Jersey med judiska anhängare lyfte Trump att han gett Miriam Adelson, en viktig donator för presidentkandidaten, USA:s främsta civila utmärkelse – presidentens frihetsmedalj.

Han sade att utmärkelsen är ”bättre” än USA:s hedersmedalj, den berömda ”Medal of Honor”, som är den främsta militära utmärkelsen i landet och delas ut till soldater för deras hjältemod och tapperhet i strid.

– De är antingen i väldigt dålig form, för de har träffats av kulor så många gånger, eller så är de döda, sade han och jämförde dem med Adelson som är ”en frisk, vacker kvinna”.

Kritiken mot Trump går på bred front bland demokrater och företrädare för veteraner, däribland från en talesperson för presidentkandidaten Kamala Harris.

Före detta militären Florent Groberg, som fick hedersmedaljen 2015 efter att ha räddat kollegor från en självmordsbombare i Afghanistan, säger att han har ”enorm” respekt för presidentens frihetsmedalj men att de inte går att jämföra.