Tre begärs häktade för folkrättsbrott i Syrien

TT

Publicerad 2024-07-04 13.02

Tre svenskar begärs häktade för folkrättsbrott. Arkivbild.

Tre svenska medborgare begärs häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt folkrättsbrott i Syrien, meddelar Åklagarmyndigheten.

Enligt tyska myndigheter misstänks de ha deltagit i ett väpnat angrepp på en fredlig demonstration.

Det rör sig om tre män i 50–55-årsåldern, varav två är hemmahörande i Västsverige och en i Stockholmsområdet. De greps tidigt på onsdagsmorgonen och anhölls senare under dagen.

Två av männen misstänks för grova folkrättsbrott begångna i Syrien mellan juli och september 2012. För den tredje mannen sträcker sig misstankarna till september 2013. Alla tre är enligt TT:s uppgifter tidigare ostraffade.

Insatsen har skett inom ramen för ett samarbete mellan svensk och tysk åklagare och polis med stöd av Europol och Eurojust.

Parallellt har fem personer har gripits i Tyskland. De misstänks enligt kammaråklagare och förundersökningsledare Ulrika Bentelius Egelrud för brott som ”delvis” rör samma händelse som de svenska medborgarna misstänks för.

Den federala tyska åklagarmyndigheten uppger att de gripna i båda länderna misstänks ha ingått i en regimtrogen väpnad rörelse.

Man uppger vidare att samtliga misstänkta ska ha deltagit i ett våldsamt angrepp mot en fredlig regimkritisk demonstration i Yarmuk utanför huvudstaden Damaskus den 13 juli 2012.

Där ska de som nu gripits i Tyskland ha öppnat eld mot demonstranter, vilket ledde till att minst sex personer dödades. Huruvida de gripna i Sverige deltagit i dödandet framgår inte.

Följ ämnen i artikeln