Meloni bryter tystnad om fascistiska utspel

TT TT-AFP

Publicerad 2024-06-28 20.15

Italiens premiärminister Giorgia Meloni. Hennes postfascistiska partis ungdomsförbund har granskats av journalister med dold kamera.

Medlemmar av Italiens bröders ungdomsförbund har filmats när de gör mängder av fascistiska och nazistiska utspel.

Italiens premiärminister Giorgia Meloni har uttalat sig om saken efter flera veckors tystnad.

En wallraffande reporter från den italienska nyhetssajten Fanpage har filmat vid flera möten med ungdomsförbundet Nationell ungdom (GN). Den 13 juni publicerades klipp där medlemmar bland annat ses göra fascisthälsningar med sina högerarmar, skandera ”sieg heil” och utropa slagord till stöd för den tidigare diktatorn Benito Mussolini.

Sedan avslöjandena har Italiens oppositionspartier krävt ett svar från det regeringsledande moderpartiet. Italiens bröder (FDI) har i varierande utsträckning försökt distansera sig från de rötter som leder till det fascistiska Italien.

”På fel plats”

– Den som uttrycker rasistiska, antisemitiska eller nostalgiska åsikter är på fel plats, eftersom de åsikterna inte är kompatibla med Italiens bröder, säger premiärministern tillika FDI-ledaren Giorgia Meloni när hon för första gången kommenterar avslöjandena, inför ett pressuppbåd i samband med EU-toppmötet i Bryssel.

– Det råder ingen tvetydighet från min sida i den frågan.

Premiärministern riktar dock kritik mot själva avslöjandet, då hon ifrågasätter att journalisterna har använt sig av dold kamera vid slutna möten. Det är diktaturmetoder, enligt Meloni.

Det är klassisk journalistik under täckmantel, invänder Fanpage.

Hånar egna senatorn

I ett av filmklippen utropar en av ungdomsförbundets medlemmar att den socialdemokratiska oppositionsledaren Elly Schlein borde spetsas på en påle.

Denna vecka kom ytterligare avslöjanden från Fanpage, där GN-medlemmar uttalar sig kränkande om judar och mörkhyade, bland annat i relation till ”den ariska rasen”. De hånar bland andra Ester Mieli – en av FDI:s egna senatorer som är judinna och som tidigare har varit talesperson för det judiska samfundet i Rom.

Två personer har fått lämna sina FDI-ämbeten med anledning av avslöjandena.

ANNONS