Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Nya polischefen: ”Antalet områdespoliser behöver fördubblas”

Publicerad 2020-10-21

I dag finns omkring 50 områdespoliser i Uppsala, Gävleborg och Västmanland.

Det vill polisområdets nya chef, Ulf Johansson, ändra på.

– Jag skulle vilja se en fördubbling till 2024, säger han.

”Vi i vet att polistäthet är en viktig faktor. Det såg vi inte minst under operation Rimfrost i både Uppsala och Malmö”, säger regionchefen Ulf Johansson.

Enligt Region Mitts nya polischef Ulf Johansson behöver de lokala polisområdena förstärkas i Uppsala, Gävleborg och Västmanland. Han vill anställa 200 nya poliser och fördubbla antalet områdespoliser under de kommande fyra åren, då han leder polisregionen.

– Områdespoliserna är viktiga tillsammans med de andra som jobbar i lokalpolisområdet på så sätt att de kan jobba långsiktigt med ungdomar och lokala problembilder som narkotikaförsäljning, säger han.

Våldsbrott mot unga och tystnadskultur

Synliga och närvarande poliser liksom en underrättelsebild över brottsaktiva och typiska brottsplatser är också viktigt för att komma åt våldet mot unga, som ökat under den senaste tiden.

– Det är jätteviktigt att vi bryter den utvecklingen. Om man är ung och drabbas av ett personrån som är väldigt integritetskränkande så sätter det spår för livet.

En av nycklarna för att bryta tystnadskulturen ligger också i lokalpolisområdet, enligt honom.

– Har man en närvarande polis som man har förtroende för så kan man också ha förtroende för rättsapparaten och polisen. Jag skulle säga att vi har ett unikt högt förtroende internationellt mått mätt, men vi måste förtjäna det varje dag, dygnet runt. Där är värderingar och annat oerhört viktigt. Att de ser att vi behandlar alla lika och att vi tar extra parti och stöttar de som är mest utsatta.

”Järnkoll på kriminella nätverk”

Under de kommande åren behöver också arbetet mot skjutvåld och brott i nära relationer trappas upp. Tio personer har mist livet i såväl skjutvapenvåld som våld i nära relationer sedan 2017 i polisregionen.

– Brotten ligger på samma nivå och då borde prioriteringen ligga likvärdigt också, säger Johansson.

När det gäller skjutvapenvåldet så är lösningen likadan över hela Sverige, anser polischefen. Det gäller att få bort vapnen från gatan och komma åt narkotikan och pengarna som ofta kan härledas till olika typer av bedrägerier och bidragsbrott.

– Sedan så gäller det att ha järnkoll på individer och kriminella nätverk och att vara så nära dem som möjligt.

Hur ska ni göra det?

– Framför allt är det lokala problembilder och lokala kunskaper om de kriminella som ska mixas med underrättelsekunskap som vi delar i hela Polissverige. Sedan är samverkan med kommuner, socialtjänst och skola oerhört viktig liksom myndighetssamverkan med Kronofogden, Försäkringskassan och Skattemyndigheten för att hitta rätt ingångar till de här kriminella. 

– När vi tittar på de utsatta områdena i regionen så ska vi också titta på glesbygden och den problematik som finns i mindre orter. För det krävs inte så många kriminella för att sätta en mindre ort i förlamning eller göra den starkt påverkad av kriminalitet. Så det är också en viktig uppgift.

För att bryta utvecklingen av de grova brotten och det dödliga våldet när det gäller kvinnor och barn är ett högt förtroende bland offren avgörande, liksom att polisen kan hålla ett högt tempo anser områdeschefen.