Hälsoenkät: 70 procent mår bra

TT

Publicerad 2020-11-19

Sjuttio procent svarar att de har ett gott allmänhälsotillstånd. Arkivbild.

De flesta svenskar mår bra. Men den positiva utvecklingen av det allmänna hälsotillståndet under 2000-talet verkar ha avstannat. Dessutom finns skillnader mellan olika grupper i samhället, konstaterar Folkhälsomyndigheten.

"Genomgående uppger personer med förgymnasial utbildning oftare ohälsa än personer med eftergymnasial utbildning. Dessa skillnader har även konstaterats i tidigare analyser av folkhälsan", säger utredaren Malin Kark i ett pressmeddelande.

I årets nationella hälsoenkät har 120 000 personer i åldern 16 till 84 år fått frågor om sin hälsa och livsstil. Av dem svarade 42 procent.

Undersökningen pågick mellan februari och maj och trots pågående pandemi är det inga stora skillnader i svaren jämfört med den förra undersökningen, som gjordes 2018. Cirka 70 procent svarar att de har ett gott allmänhälsotillstånd.

Men fler uppger att de lider av psykisk ohälsa. Detta är särskilt tydligt bland yngre kvinnor. En något större andel än tidigare, 16 procent, svarar att de lider av fetma.

Nationella hälsoenkäter har genomförts sedan 2004 och i stora drag visar de att andelen svenskar med god hälsa har ökat sedan dess. Det finns dock stora skillnader mellan personer av olika kön, med olika utbildningsnivå och socioekonomiska förhållanden.

Följ ämnen i artikeln